Politika

Putins par Kuriļu salām: Krievija neiztirgos teritorijas

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tiekoties ar Japānas premjerministru Sindzo Abe, centīsies rast risinājumu jautājumā par Kuriļu salām, taču nenotiks ne teritoriju apmaiņa, ne pārdošana.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirms pārrunām ar Japānas premjerministru Sindzo Abe, deva interviju aģentūrai Bloomberg.

"Mēs netirgojam teritorijas, lai arī vēlētos atrast šīs problēmas risinājumu līdz ar mūsu japāņu draugiem," — pavēstīja Putins, jautāts par Kuriļu salu likteni.

Viņš atgādināja, ka jau 1956. gadā tika parakstīts līgums, ko ratificēja gan PSRS Augstākā Padome, gan Japānas parlaments. Taču pēc tam Japāna atteikusies to pildīt, un vēlāk arī Padomju Savienība atteikusies no vienošanās, ko paredz līgums.

"Pirms dažiem gadiem kolēģi Japānā lūdza atgriezties pie šīs tēmas apspriešanas. Mēs nācām pretim un to izdarījām. Pāris gadu laikā šie kontakti faktiski tika iesaldēti nevis mūsu, bet gan japāņu iniciatīvas rezultātā. Taču tagad mūsu partneri pauž vēlmi atsākt šīs tēmas apspriešanu. Runa nav par apmaiņu vai pārdošanu. Runa ir par risinājuma meklēšanu, kura rezultātā neviena no pusēm nebūs zaudētāja, nejutīsies ne kā uzvarētāja, ne zaudētāja," — piebilda Putins. 

Viņš paskaidroja, ka puses vienojušās strādāt aktīvāt, taču nevarētu teikt, ka tās nonākušas tuvāk darījumam nekā bija 1956. gadā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lavrovs: Krievija un ASV kopā var panākt ļoti labus rezultātus

"Es nedomāju, ka tuvāk nekā 1956. gadā, taču jebkurā gadījumā esam atsākuši dialogu šajā jautājumā un vienojušies par to, ka mūsu ārlietu ministri un atbilstošie eksperti ministru vietnieku līmeni aktivizēs darbu. Protams, šī tēma vienmēr ir apspriežama arī Krievijas prezidenta un premjerministra līmenī," — pastāstīja prezidents.

"Esmu pārliecināts: kad Vladivostokā tiksimies ar Abe kungu, mēs apspriedīsim arī šo tēmu (par Kuriļu salām — red.)," — uzsvēra Putins un atzīmēja, ka lēmums šajā jautājumā ir rūpīgi jāpārdomā un jāsagatavo.

"Miera līguma problēma ar Japānu, protams, ir svarīgākā," — viņš piebilda.

Ilgus gadus Krievijas un Japānas attiecības pasliktina miera līguma trūkums. Japāna pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz 1855. gadā noslēgto divpusējo Traktātu par tirdzniecību un robežam. Japānas valdība uzsver, ka salu nodošana ir galvenais priekšnoteikums miera līguma noslēgšanai ar Krieviju, kurš vēl joprojām nav parakstīts kopš Otrā pasaules gara beigām.

Maskava norāda, ka dienvidu Kuriļu salas iekļautas PSRS sastāvā saskaņā ar Otrā pasaules kara iznākumu, un Krievijas suverenitāte, kas noformēta atbilstoši starptautiskajiem tiesību aktiem, nav apšaubāma.

Ziņu lente
0