Rīgā eksponēs Latvijas vecākās grāmatas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izstādē, kas notiek Gaismas pilī, tai skaitā, var apskatīt vecāko manuskriptu Latvijas teritorijā.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Gaismas pilī tika atklāta izstāde "Grāmata Latvijā". Izstāde rīkota par godu Latvijas Nacionālās bibliotēkas 97. gadadienai, raksta LSM.lv. Pastāvīgā ekspozīcijā varēs apskatīt vairāk nekā simts oriģinālas grāmatas. Izstāde stāsta par latviešu grāmatas vēsturi — no 13. gadsimta līdz mūsdienām.

Pēc organizatoru teiktā, viņu mērķis ir ne tikai pastāstīt par vēsturi, bet parādīt saistību starp grāmatām un cilvēkiem.

"Mums ir divi lieli stāsti: viens — grāmatu hronoloģija, otrs — mikroizstādes, kas veltītas grāmatas lomai ikviena cilvēka dzīvē — kā cilvēki lasa grāmatas, vai kā vara cenšas izmantot grāmatas savām vajadzībām," —paskaidroja izstādes kurators Gustavs Strenga.

Сотрудница в научной библиотеке - Sputnik Latvija
Rīgu apmeklēs bibliotekāri no Krievijas

Ekspozīcija sadalīta trīs daļās: "Maņas", "Vara" un "Gars". Tas veltītas cilvēka saskarsmes ar grāmatu dažādiem aspektiem.

Izstādē būs apskatāms Latvijā senākais 10. gadsimta manuskripts. Tas tika atvests uz Livoniju no Rietumeiropas 13. gadsimtā. Manuskriptā ir sakopoti svētdienas un svētku dievkalpojumu teksti.

Turklāt izstādes apmeklētāji varēs apskatīt arī 15. gadsimta baznīcas tiesas grāmatu, 1615. gada baznīcas rokasgrāmatu, Bībeli, kas bija tulkotā latviešu valodā 17. gadsimta beigās, 18. gadsimta kartupeļu audzēšanas rokasgrāmatu, "Stāstu par Genovevu" — absolūtu 19. gadsimta bestselleru, un 20. gadsimta skaidrojošo vārdnīcu.

Ieeja uz izstādi brīva.

Ziņu lente
0