Krievijas vēstniecība uzskata Limbažu pieminekļa nojaukšanu par nepieļaujamu

© Foto : alinco_fanKF vēstniecība Rīgā
KF vēstniecība Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nekādu pieprasījumu saistībā ar pieminekli Limbažos nebija, neskatoties uz attiecīgu divpusējo starpvaldību līgumu, norāda Krievijas diplomātiskā misijā.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Krievijas diplomāti gaida Latvijas kolēģu oficiālu reakciju uz notu saistībā ar Baltijas flotes jūrniekiem veltīto pieminekli nojaukšanu Limbažos. Krievijas vēstniecība nosūtīja notu Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai, kad kļuva zināms par pieminekļa nojaukšanu, kas tika uzstādīts par godu 26 padomju jūrniekiem. Pieminekļa iznīcināšanu panākusi organizācija "Daugavas vanagi".

Pretēji līgumam

Памятник советским морякам в Лимбажи - Sputnik Latvija
SS veterāni nojaukuši padomju jūrniekiem veltīto pieminekli Limbažos

Krievijas vēstniecībā, atgādināja, ka 1994. gadā starp valstīm bija noslēgts starpvaldību līgums par KF kara pensionāru un viņu ģimenes locekļu, kuri dzīvo republikas teritorijā, sociālo aizsardzību. Latvijas puse uzņēmās saistības aizsargāt un labiekārtot karavīru memoriālus un masu kapuvietas, kas atrodas valsts teritorijā.
Saskaņā ar šī līguma 15. pantu Latvijas puse apņemas atturēties no vienpusīgām darbībām šī līguma ietvaros, norāda diplomāti.

"Krievijas vēstniecībai Latvijā nekādu pieprasījumu saistībā ar pieminekli Limbažos no oficiālām Latvijas varas iestādēm, Latvijas nevalstiskām organizācijām un iestādēm vai vietējās pašvaldības, nebija nosūtīts," — norāda vēstniecībā.

Vēstniecībā uzsver, ka šāda veida darbības ir "nepieļaujamas, īpaši ņemot vērā esošo divpusējo līgumu".

Vandalisma un agresijas akts

Sabiedriskās palātas loceklis (SP) Jeļena Sutormina uzskata, ka pieminekļa nojaukšana ir vandalisma un necieņas pret vēsturisko pagātni akts. Sutormina vērsusies UNESCO ar lūgumu dot publisku vērtējumu pieminekļa nojaukšanai.

"Komisijas vārdā esam griezušies UNESCO ar lūgumu dot savu publisku neatkarīgu vērtējumu pēc savas būtības barbariskai pieminekļa nojaukšanai Limbažos," — sacīja Sutormina RIA Novosti.

"No savas puses uzskatu, ka šādas "organizācijas" aktīvisti, kuri darbojas, pamatojoties uz vietējās pilsētas domes atbalstu, ir jāsauc pie atbildības," — uzsvēra SP komisijas tautiešu atbalsta ārzemēs jautājumos priekšsēdētāja.

Pēc Sutorminas teiktā, vandālisms, agresija un necieņa pret vēsturisko pagātni mūsdienu pasaulē nevar būt attaisnoti ar jebkādiem politiskajiem uzskatiem vai mītisku vairākuma pozīciju.

Ar pašvaldības piekrišanu

Polijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijā sākusies padomju karavīriem veltītā pieminekļa restaurācija

Organizācijas "Daugavas vanagi" Limbažu nodaļa jau pirms gada sāka diskusiju par padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa nojaukšanu.
Turklāt Organizācijas "Daugavas vanagi" Limbažu nodaļas vadītājs Gunārs Grīnbergs bez jebkādiem pierādījumiem apgalvoja, ka 26 bojāgājušie jūrnieki esot bijuši marodieri un slepkavas, un esot vainojami septiņu Limbažu civiliedzīvotāju nāvē.

Limbažu novada dome atbalstīja bijušo SS leģionāru ierosinājumu un sāka darbu šajā jautājumā. Tika pat organizēta parakstu vākšana, kurā pilsoņi tika lūgti izteikt viedokli par pieminekļa nojaukšanu. Laukumu pieminekļa vietējās varas iestādes saņēmušas 8 tūkstošus eiro no valsts budžeta.

"Daugavas vanagi" ir Latvijas nacionālistiskā organizācija, kas tika dibināta 1945. gadā Beļģijā karagūstekņu nometnē. Šīs organizācijas dibinātāji un locekļi ir bijušie Latvijas SS leģionāri.

Ziņu lente
0