ES var atņemt naudu, kas bija piešķirta Rail Baltica finansēšanai

© Sputnik / Sergey MelkonovDzelzsceļš. Foto no arhīva
Dzelzsceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiroparlamenta pārstāvis paziņojis, ka Lietuvā līdz šim nav pieņemts politisks lēmums par Rail Baltica finansējuma shēmu, un, ja trīs valstis nespēs vienoties, ES nauda, kas tik piešķirta projektam, var aiziet citām valstīm.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Lietuva, Latvija un Igaunija var zaudēt naudu, ko ES piešķīra dzelzceļa projektam Rail Baltica, ja tuvākajā laikā nevienosies finansējuma shēmas jautājumos, paziņojis EP Transporta un tūrisma lietu komitejas priekšsēdētājs Maikls Krāmers, raksta Sputnik Igaunija.

"Mums jāsaprot, ka lielāko daļu līdzekļu piešķir Eiropas Savienība, un šeit darbojas vienkāršs princips —"lieto, vai zaudēs" (angliski — Use it or Loose it). Ja šie līdzekļi netiks izmantoti Baltijas valstīs, tie tiks nosūtīti uz Vāciju, Austriju un Franciju," — teica Krāmers.

"Visu valstu politiķiem ir labi jāsaprot situācija, lai nebūtu nekādu ilūziju. Jā, ir atšķirības starp Lietuvu, Latviju un Igauniju, bet projektu var īstenot tikai tādā gadījumā, ja to īstenot kopīgi. Šeit ir ļoti svarīga arī Polijas dalība," — sacīja eiroparlamentārietis.

Железная дорога в Латвии - Sputnik Latvija
Kučinskis vēlas strīdu par Rail Baltica izšķirt Briselē

Pēc viņa teiktā, viņš nesaprot Lietuvas pozīciju un vēlmi atsevišķi rīkot darbuzņēmēju konkursu, nevis caur kopuzņēmumu Rīgā. Kā vēstīja portāls Sputnik, Lietuva pauda bažas, ka ja visus pasūtījumus veiks Latvijā reģistrētais kopuzņēmums RB Rail, tad PVN arī paliks Latvijā. Lietuva vēlējās, lai nodoklis par tās teritorijā veiktiem darbiem paliktu valstī, nevis pie kaimiņiem. Baltijas valstīm arī ir domstarpības par RB Rail valdes locekļu iecelšanu.

Pēc Krāmera domām, vienoties par projekta īstenošanu izdosies tikai tad, kad to apstiprinās Lietuva: "Baltijas valstīm jāstrādā kopā. Vajadzīgs lēmums, kura joprojām nav."

Analoģisku viedokli iepriekš pauda Rail Baltica projekta koordinatore Katrīna Trautmana. Viņa uzsvēra, ka valstis, ja nevienosies, var zaudēt finansējumu.

Projekta Rail Baltica darbiem Lietuvas teritorijā Eiropas Komisija pērn piešķīrusi 106 miljonus eiro, bet šogad — vēl gandrīz 191 miljonu eiro. Visas trīs Baltijas valstis šobrīd saņem no Briseles vairāk naudas, nekā iegulda.

Rail Baltica projekta kopējās izmaksas — jaunas sliedes būvēšana ar visiem saistītajiem blakus izdevumiem ir 4 miljardi eiro — to lielāko daļu nodrošina ES fondi. Rail Baltica veido stratēģiskā transporta Ziemeļjūra — Baltija koridora daļu.

Ziņu lente
0