Politika

Lietuvas Seima spīkere ierosinājusi publicēt "melno" sarakstu

© Foto : loretagrauziniene.lt22-й председатель Сейма Литовской Республики Лорета Граужинене
22-й председатель Сейма Литовской Республики Лорета Граужинене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc skandāla ar Oļegu Gazmanovu, kurš netika ielaists Lietuvas teritorijā, Lietuvas Seima spīkere Loreta Graužiniene piedāvāja publicēt Lietuvā nevēlamo personu sarakstu.

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Lietuvas Seima spīkere Loreta Graužiniene paziņoja, ka Lietuvā nevēlamo personu sarakstam ir jābūt publiski pieejamam, raksta Baltnews.lt.

Par to, ka Lietuvā pastāv slepens nevēlamo personu saraksts, kļuva zināms pagājušajā nedēļā, kad Krievijas dziedātājam Oļegam Gazmanovam neļāva pamest Viļņas lidostas teritoriju, neskatoties uz Šengenas vīzu viņa pasē.

"Izrādās, ka ir slepens Lietuvā nevēlamo personu saraksts no Krievijas. Runā, ka šādus sarakstus iepriekš dabūt nav iespējams. Nekādi paziņojumi netiek sūtīti, neviens neizskaidro iemeslus, un informāciju par savu statusu Krievijas Federācijas pilsonis var saņemt tikai pēc ierašanās lidostā," — rakstīja Krievijas dziedātājs savā Instagram kontā.

Певец Олег Газманов. Архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuva liegusi iebraukšanu Oļegam Gazmanovam

Aizlieguma iemesls bija dziesma "Sdelan v SSSR", ko Gazmanovs izpildīja koncertā Viļņā 2013. gadā – Lietuvas ĀM paudusi, ka tā izrāda necieņu pret Lietuvas vēsturi un kurina naidu. 23. augustā Lietuvas kultūras ministrs Šarūns Birutis paskaidroja, ka Gazmanovs ir Maskavas organizētās "zombēšanas politikas" elements, savukārt bijusī aizsardzības ministre Rasa Jukņavičene nosauca dziedātāju par "jauno Kremļa ieroci".

Graužiniene neiebilst pret Gazmanova vārda iekļaušanu nevēlamo personu sarakstā — viņa uzskata, ka muzikants ieradies Lietuvā ar politiskās propagandas mērķi. Tomēr viņai gribētos, lai Lietuvas ĀM atklātu slepeno Lietuvā nevēlamo personu sarakstu.

"Uzskatu, ka Lietuvas nevēlamo personu sarakstam ir jābūt publiski pieejamam. Tas jādara tādēļ, lai sabiedrība zinātu, kuri cilvēki atrodas sarakstā un kāpēc tie tajā iekļauti," — uzskata Graužiniene.

Lietuva nav vienīgā valsts, kurā Gazmanovam liegts ierasties. 2014. gada jūlijā viņam tika aizliegts iebraukt Latvijas teritorijā, bet pagājušā gada augustā Ukrainas drošības dienests iekļāva Gazmanovu personu sarakstā, kuras ar savām darbībām apdraud valsts nacionālo drošību. Tomēr abas valstis brīdināja dziedātāju iepriekš, nevis ierašanās brīdī.

Ziņu lente
0