Filipīnu prezidents draud ar valsts izstāšanos no ANO

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasReidos konfiscētās narkotikas. Foto no arhīva
Reidos konfiscētās narkotikas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Filipīnās rit nežēlīgs karš ar narkotikām. Pusotra mēneša laikā bez tiesas un izmeklēšanas nogalināti aptuveni 900 cilvēki. ANO nosoda šo situāciju, un Filipīnu prezidents draud izstāties no Apvienoto Nāciju Organizācijas.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte paziņoja, ja valsts varētu izstāties no ANO, jo organizācija kritizē valsts metodes cīņā ar narkotiku tirdzniecību.

Ceturtdien ANO eksperti cilvēktiesību jautājumos nosodīja Filipīnas valdību sakarā ar biežajām slepkavībām policijas reidu laikā un aicināja nenogalināt par narkotiku tirdzniecību aizdomās turamos, kuru lietās nav veikta pilnvērtīga tiesas izmeklēšana.

Duterte pavēstīja, ka nāves gadījumi nav saistīti ar policijas darbībām, un aicināja ANO rūpīgāk izmeklēt notiekošo. Prezidents kritizēja organizāciju un tās locekļus, tostarp arī Filipīnu tuvāko sabiedroto — ASV. Viņš atzīmēja, ka ANO neizpilda tai uzticētās funkcijas un "raizējas par noziedznieku kaulu kaudzi."

"Negribu jūs aizvainot. Tomēr, iespējams, mums nāksies vienkārši izstāties no ANO. Kāpēc mums būtu jāuzklausa šie muļķi?" — viņš vaicāja uzrunā televīzijā.

Марихуана - Sputnik Latvija
Tēvijas dūms: Šveices lauksaimnieki ir gatavi audzēt marihuānu

Duterte pieminēja arī iespēju izveidot alternatīvu starptautisko organizāciju, kurā tiks aicinātas strādāt Ķīna un citas valstis.

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte pieprasa pilnvērtīgu cīņu ar narkomāniem un cilvēkiem, kuri izplata narkotikas. Laikā, kad Duterte ieņēma Davao pilsētas mēra posteni, viņš atvēlēja 12 miljonus peso no pilsētas budžeta reabilitācijas centra celtniecībai tiem, kas nokļuvuši narkotiku atkarībā. 2003. gadā viņš pavēstīja, ka ikvienam narkomānam, kurš ieradies pie viņa un apsolījis pārtraukt lietot narkotikas, tiks izmaksāts ikmēneša pabalsts 2 tūkstošu peso apmērā.

Par noziedznieku sodīšanu ar nāvi bez tiesas un izmeklēšanas, ko izpildot "Davao nāves eskadroni", Duterti kritizē tiesībsargājošās organizācijas, piemēram Amnesty International. 2015. gadā Duterte apstiprināja, ka patiešām ir saistīts ar noziedznieku slepkavībām Davao, un pavēstīja, ka sodīs ar nāvi pat simt tūkstošus noziedznieku, ja kļūs par prezidentu.

Pusotra mēneša laikā, kopš viņš ieņēmis Filipīnu prezidenta posteni (no 2016. gada 30. jūnija) nogalināti aptuveni 900 cilvēki, kam bijusi kāda saikne ar narkotikām.

Ziņu lente
0