Somija nolēmusi atlikt konsultācijas ar Krieviju

© Sputnik / Вадим АнцуповKrievijas un Somijas karogi. Foto no arhīva
Krievijas un Somijas karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijā pieņemts lēmums atlikt Aizsardzības ministrijas kanclera vizīti Krievijā, jo to būtu iespējams uzskatīt par divpusējām pārrunām ar Maskavu, injformēja Somijas aizsardzības ministrs Jussi Nīniste.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Somija nolēmusi atlikt Aizsardzības ministrijas kancelejas vadītāja Jukka Jūsti vizīti Maskavā, kas bija ieplānota augusta beigās, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Yle publicēto aizsardzības ministra Jussi Nīnistes paziņojumu.

Zviedrijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas reģiona valstu Aizsardzības ministrijas gaida un gatavo atbildi Krievijai

Nīniste paskaidroja, ka lēmums atlikt braucienu tika pieņemts, jo Somija nevēlas vēl vairāk padziļināt nesaprotamo situāciju, ko radījis Krievijas uzaicinājums konsultācijām drošības jautājumā Baltijas jūras reģionā.

Somijas aizsardzības ministrs pavēstīja, ka vizīti būtu iespējams uzskatīt par divpusējām pārrunām ar Krieviju.

"Somija uzskata, ka jautājumos, kas saistīti ar drošību Baltijas jūras gaisa telpā, nevar notikt divpusējas pārrunas. Jautājums skar visas šī reģiona valstis," — pavēstīja Nīniste.

Aizsardzības ministrs piebilda, ka Zviedrija ir saņēmusi Krievijas Aizsardzības ministrijas ielūgumu, bet Somija — ne.

Sākotnēji Somijas Aizsardzības ministrija nosauca par "interesantu iniciatīvu" Krievijas kolēģu lēmumu uzaicināt NATO valstu, Somijas un Zviedrijas militāros ekspertus septembrī apmeklēt Maskavu.

Литовский реактивный самолет L-39 Albatros во время учений в Адажи - Sputnik Latvija
Lietuva izvērtēs Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu

1. augustā Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Anatolijs Antonovs informēja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija ir gatava konsultācijām ar Latviju, Lietuvu, Igauniju, Poliju, Zviedriju un Somiju jautājumos par militārajām darbībām pierobežas rajonos. Viņš uzsvēra, ka valsts ir gatava kopīgam darbam ar mērķi izvairīties no incidentiem jūrā un gaisā uz divpusēju vienošanos pamata.

Sākotnēji Latvija informēja, ka oficiāls piedāvājums piedalīties pārrunās ar Maskavu nav saņemts, taču vēlāk ielūguma saņemšanu apstiprināja. AM nevēsta, vai tā atbalsta minēto iniciatīvu kopumā. Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš paziņoja, ka sveic dialogu ar Krieviju jautājumā par lidojumu drošību virs Baltijas jūras un atzīmēja, ka pat sliktas pārrunas vienmēr ir labākas nekā konfrontācija.

Lietuvas pārstāvji solīja rūpīgi izvērtēt Krievijas piedāvājumu.

Zviedrijas aizsardzības ministrs Peters Hultkvists apstiprināja, ka Krievija nosūtījusi ielūgumu Zviedrijai un atbilde tiek gatavota. Eksperti izteica pieņēmumu, ka Zviedrija vēlas konsultēties ar citām valstīm, jo tās atbilde kļūs par daiļrunīgu politisko signālu Krievijai.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, atrodoties vizītē Somijā, 1. jūlijā piekrita valsts prezidenta Sauli Nīnistes ierosinājumam par nepieciešamību izstrādāt pasākumus aviācijas drošībai Baltijas reģionā.

Ziņu lente
0