Viedoklis

Suns rej, karavāna iet: eksperts par Krievijas spēkiem Sīrijā

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasБомбардировщик Ту-22 М3. Архивное фото
Бомбардировщик Ту-22 М3. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts Viktors Ļitovkins uzskata, ka vienošanās projektam ar Sīriju par Krievijas GKS aviācijas grupas dislokāciju Sīrijas teritorijā, ko Valsts domē ratifikācijai iesniedzis Vladimirs Putins, nevajadzētu radīt jebkādu trešo valstu reakciju, jo vienošanās noslēgta starp divām neatkarīgām valstīm.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Krievija neuzskata par nozīmīgu to, kā Rietumi reaģēs uz vienošanās ratifikāciju, kas noslēgta ar Damasku par Krievijas GKS aviācijas grupējuma dislokāciju Sīrijas teritorijā, paziņoja militārais eksperts Viktors Ļitovkins, vēsta Sputnik Igaunija.

"Mēs nepievērsīsim uzmanību komentāriem. Mutiska vienošanās (šajā jautājumā – red.) pastāv jau sen, atlicis to tikai juridiski ratificēt. Tā ir formalitāte. Nevienam nevajadzētu raizēties par to, kādas vienošanās noslēgtas starp neatkarīgām suverēnām valstīm," – sarunā ar Sputnik paskaidroja Viktors Ļitovkins.

Eksperts ir pārliecināts, ka Krievijas un Turcijas valstu vadītāju Vladimira Putina un Redžepa Tajipa Erdogana tikšanās ar vienošanās ratifikāciju nav saistīta ne mazākajā mērā.

Krievijas GKS bumbvedējs Su-24. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas Su-24 Sīrijā tika notriekts ar NATO lidmašīnu palīdzību

"Prezidenti risina divpusējās sadarbības jautājumus. Neapšaubāmi, viņi apspriedīs arī cīņu ar teroristiem. Turcija arī ir ieinteresēta to paveikt. Erdogana attiecības ar Bašaru Asadu nav gluži viennozīmīgas, taču tas ir cits jautājums. Vispirms ir jāiznīcina ISIS un "Džabhat an Nusra" kaujinieki, tikai pēc tam Sīrijas tauta demokrātiski izlems, kāds prezidents tai ir vajadzīgs," – uzsvēra Ļitovkins.

Viņš paskaidroja, ka projekts netiks ratificēts acumirklī – Valsts domē ir brīvdienas, un neviens tās nepārtrauks.

"Krievijas aviācijas grupējums atrodas Sīrijas Republikā, ņemot vērā vienošanos ar Sīriju, un nodrošina atbalstu Sīrijas valdībai. Nesaskatu šeit nekādas pretrunas vai zemūdens akmeņus. Suns rej, karavāna iet," – secināja Ļitovkins.

Jūnija beigās Krievijas valdība apstiprināja vienošanos ar Damasku par Krievijas GKS aviācijas grupējuma dislokāciju un nodeva to prezidentam Vladimiram Putinam iesniegšanai Valsts domē dokumenta ratifikācijai.

Российские дальние бомбардировщики Ту-22М3 ударили по объектам ИГ в Сирии - Sputnik Latvija
Video
Krievijas bumbvedēji Tu-22M3 uzbrukumā ISIS objektiem Sīrijā

Tekstā precizēts, ka Hmeimimas lidosta ar tās infrastruktūru un saskaņā ar pušu vienošanos noteiktā teritorija tiek nodota Krievijas Federācijas lietošanai bez atlīdzības. 31. martā ASV un Krievijas Aizsardzības ministriju pārstāvji apsprieda memorandu par lidojumu drošības sekmēšanu Sīrijā. Maijā Krievijas un ASV Aizsardzības ministrijas nonāca pie sapratnes jautājumā par kara aviācijas lidojumu organizāciju Sīrijā.

No 2015. gada 30. septembra Krievijas Gaisa kosmiskie spēki pēc Sīrijas prezidenta Bašara Asada lūguma uzsāka gaisa operāciju, kuras ietvaros tika izdarīti precīzi triecieni ISIS pozīcijām. 14. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu izvest daļu Krievijas grupējuma no Sīrijas, jo nospraustie mērķi bija sasniegti.

Ziņu lente
0