Latvijas Banka laidusi klajā jaunu kolekcijas monētu – šķīvi

© Youtube / LatvijasBankaКоллекционная серебряная монета Baltars
Коллекционная серебряная монета Baltars - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas porcelāna darbnīcas Baltars piemiņa tagad iemūžināta Latvijas Bankas izlaistajā kolekcijas monētā. Sudraba piecu eiro monētu rotā Romana Sutas zīmējums.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Šodien Latvijas Banka laiž klajā unikālu kolekcijas monētu ar Romāna Sutas veidotā porcelāna šķīvja "Deja" attēlu.

Sudraba piecu eiro monētai, kas laista klajā 5 tūkstošu eksemplāru tirāžā, dots nosaukums Baltars – tā veltīta Rīgas porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcai "Baltars", ko dibināja mākslinieki Romans Suta un Aleksandra Beļcova, kā arī grafiķis Sigismunds Vidbergs. Darbnīcā strādāt tika uzaicināts arī porcelāna mākslinieks Dmitrijs Abrosimovs, kurš agrāk strādāja Kuzņecova rūpnīcās Krievijā un Rīgā.

© Foto : artinvestment.ruAleksandra Beļcova, šķīvis "Maskas"
Александра Бельцова, тарелка Маски - Sputnik Latvija
Aleksandra Beļcova, šķīvis "Maskas"

Makslinieki apgleznoja Kuzņecova fabrikā ražotos šķīvjus un vāzes konstruktīvisma stilā vai izmantojot etnogrāfiskos motīvus. 1925. gadā starptautiskajā izstādē L`Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Parīzē, kas iezīmēja Art Déco ēras sākumu, darbnīca Baltars un Sigismunds Vidbergs saņēma zelta medaļas, bet Romans Suta – bronzas medaļu.

© Foto : artinvestment.ruRomans Suta, šķīvis "Kāzas"
Роман Сута, тарелка Свадьба - Sputnik Latvija
Romans Suta, šķīvis "Kāzas"

Sešu pastāvēšanas gadu laikā darbnīca būtiski ietekmēja Latvijas kultūru un lietišķo mākslu. Mākslinieks Vilhelms Purvītis, toreizējais Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktors, muzeja kolekcijai iegādājās Sutas, Beļcovas un Vidberga darbus. "Baltars" porcelāns saglabājies Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, ko izveidojusi viņu meita Tatjana.

Pēc darbnīcas bankrota Romans Suta kļuva par Kuzņecova Rīgas fabrikas galveno mākslinieku. Kolekcijas monētā atainots Sutas veidotais porcelāna šķīvis "Deja" (1927. gads). Pašai monētai ir plakana šķīvja forma, un tā darināta Lietuvas monētu kaltuvē.

Ziņu lente
0