Arī Igaunijas politiķi sašutusi par Krievijas monētu ar "Bronzas karavīru"

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasБанк России выпустил памятную монету достоинством 3 рубля
Банк России выпустил памятную монету достоинством 3 рубля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau ziņots, ka Krievijas Centrālā banka emisijas programmas ietvaros laidusi apgrozībā monētu sēriju ar nosaukumu "Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvojis no vācu fašistiskajiem iebrucējiem."

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Igaunijas Konservatīvā partija (EKRE) sašutusi par to, ka uz jaunās piecu rubļu monētas attēlots Tallinā uzstādītais Karavīram Atbrīvotājam veltītais piemineklis, kas pazīstams arī kā "Bronzas karavīrs". Deputāti uzskata, ka valdībai vajadzētu pieprasīt no Maskavas atvainošanos un naudas izņemšanu no aprites, teikts EKRE paziņojumā.

Uz monētu reversiem attēloti memoriāli, pieminekļi un skulptūras no sekojošām pilsētām: Viļņa, Tallina, Rīga - Sputnik Latvija
Strīda monēta: Latvijas ĀM pauž neapmierinātību saistībā ar Krievijā izlaisto piemiņas monētu

Šī gada 1. augustā emisijas programmas ietvaros Krievijas Centrālā banka laida apgrozībā monētu sēriju ar nosaukumu "Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvojis no vācu fašistiskajiem iebrucējiem". Uz katras monētas atainoti pieminekļi, memoriāli un skulptūras, kas uzstādīti Kijevā, Minskā, Viļņā, Kišiņevā, Buharestē, Tallinā, Rīgā, Belgradā, Varšavā, Budapeštā, Bratislavā, Vīnē, Berlīnē un Prāgā.
Uz Igaunijas galvaspilsētai veltītās monētas attēlots "Bronzas karavīrs".

EKRE parlamenta frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Hens Piluāss uzsver, ka runa ir par "vēstures sakropļošanu un provokāciju".

"22. septembrī, kad krievi ieņēma Tallinu, Hermaņa Gara tornī plīvoja igauņu karogs, Igauņu vara jau bija atjaunota. Igaunijas karogu sašāva un norāva. Sarkanā armija nevis atbrīvota Igauniju, bet gan okupēja to uz 50 gadiem – sākās briesmīgs, asiņains terors. Valdības locekļus, kā arī desmitiem citu igauņu arestēja un izsūtīja, iznīcināja nometnēs Sibīrijā," — teica Piluāss.

Konservatori uzskata, ka, izlaižot šo monētu, Krievija ir pasmējusies par igauņu tautas"ciešanām".

"Jāuzsver, ka valdība ar ārlietu ministru Marinu Kaljurandu priekšgalā klusē. Kāpēc nav izsaukts Krievijas Federācijas vēstnieks un iesniegts oficiāls protests? No valdības klusēšanas var secināt, ka tā atbalsta Putina uzskatus un Igaunijas vēstures pārrakstīšanu," – piebilda Piluāss.

EKRE uzstāj, ka Igaunijas varas iestādēm ir jāpieprasa no Maskavas atvainošanās un "Bronzas karavīra" monētas izņemšana no apgrozības.

Пятирублевые монеты - Sputnik Latvija
Numizmāti uzskata par absurdu Baltijas valstu reakciju par piemiņas monētām

Trešdien par jauno monētu sašutumu pauda Lietuvas varas iestādes. Protestus izraisīja skulptūru kompozīcijas "Miera sardzē" attēls, kas jau agrāk tika demontēta Viļņā.

Krievijas Bankas preses dienests  paziņoja, ka piemiņas monētu sērija ir veltīta uzvarai pār fašismu, un nekādas ģeopolitiskās izmaiņas nevar mazināt šīs uzvaras neapšaubāmo nozīmi visā Eiropā un pasaulē.

Baltijas valstis uzskata, ka no 1940. līdz 1991. gada tās okupējusi PSRS. Krievija kā Padomju Savienības tiesību pārņēmēja kategoriski nepiekrīt šīm apgalvojumam.

Krievijas Ārlietu ministrija uzskata, ka šajā gadījumā nav iespējams izmantot terminu "okupācija", jo karadarbība PSRS un Baltijas valstu starpā nenotika, un karaspēks tika ievests saskaņā ar vienošanos un šo valstu valdību piekrišanu. Jāpiebilst, ka Latvijā, Lietuvā un Igaunijā laikā, kad tās atradās Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu Lielā Tēvijas kara gados) strādāja nacionālās varas iestādes.

Ziņu lente
0