Latvijā aug interese par arābu valodu

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasНаписание диктанта
Написание диктанта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji sākuši aktīvāk apgūt arābu valodu, taču eksperti ir pārliecināti, ka studentu radikalizācija nav gaidāma.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Šogad Latvijas universitātē saņemti 83 pieteikumi arābu valodas apmācībai. Interese par šo priekšmetu aug jau otro gadu, vēsta Lsm.lv.

Latvijas universitāte pagaidam ir vienīgā sertificētā iestāde valstī, kurā tiek pasniegta arābu valoda, tāpēc tai nācās pat ķīniešu un japāņu valodu apgūšanai nodrošinātās budžeta vietas pārvirzīt uz arābu valodas plūsmu.

"Konkurence uz budžeta vietām patiešām ir liela — pat 5-6 cilvēki uz vietu," – stāstīja LU Humanitāro zinātņu fakultātes dekāne Ilze Rūmniece.

Страница паспорта гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Gandrīz 200 latvieši tiks sodīti par Valsts valodas likuma neievērošanu
Universitātē valda uzskats, ka studentu intereses pamatā ir arābu ekspansija pasaulē un tas nav jāsaista ar sabiedrības radikalizāciju.

"Mums nav pamata pārbaudīt studentus. Cilvēks var būt ekstrēmists un apgūt jebkuru valodu. Grupas mums nav lielas, un mēs labi iepazīstam šos cilvēkus apmācību gaitā," – uzskata Rūmniece.
Viņai piekrīt arī Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Mārtiņš Hiršs.

"Lielākā daļa no tiem, kas kļūst par radikāļiem, ir cilvēki ar zemu izglītību. Es nesaskatu nekādu saikni ar mācībām par to, kas ir izlāms, arābu kultūra un valoda. Cilvēki apgūs arābu valodu – tas ir neizbēgami. Ir jātirgojas ar Tuvajiem Austrumiem, kaut kā jārisina jautājums ar bēgļiem un migrantiem. Un valodu apgūšana risku nerada," – uzskata Hiršs.

Таблички с названиями улиц на латгальском и латышском языках - Sputnik Latvija
Valsts Valodas centru kaitina uzraksti latgaļu valodā

Savukārt Arābu kultūras centra vadītājs Hosams Abu Meri pavēstīja, ka speciālistiem ar arābu valodas zināšanām nenāksies raizēties par darba trūkumu.

"Es pazīstu daudzus uzņēmējus, kuri strādā arābu pasaulē – pārtikas produktu, mēbeļu vai kokapstrādes sfērās. Taču vajadzīgas ir valodu zināšanas. Ja cilvēks ir beidzis universitāti un apguvis valodu, viņš var kļūt par vidutāju starp dažādu valstu uzņēmējiem," – paskaidroja  Arābu kultūras centra vadītājs.

Pašlaik Latvijas universitātē arābu valodas apgūšanai atvērtas 16 budžeta un 40 maksas vietas. Tātad visiem 83 interesentiem šogad sākt studijas neizdosies.

Ziņu lente
0