Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem kalts uz monētām Krievijā

CC BY 2.0 / Henning Klokkeråsen / Riga through a zoom lens 1/7Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem. Foto no arhīva
Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Centrālās bankas izlaistās piemiņas monētas rotās padomju karavīriem veltītie pieminekļi, kas atrodas 14 Eiropas valstu galvaspilsētās. Augustā izlaisti 2 miljoni katras monētas eksemplāru.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Baltijas valstu galvaspilsētas — Rīga, Tallina un Viļņa līdz ar 11 citām Eiropas pilsētām nokļuvušas uz Krievijas piecu rubļu monētām. Piemiņas sērijas nosaukums — "Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvojis no vācu fašistiskajiem iebrucējiem," teikts Krievijas Centrālās bankas mājas lapā.

Šīs sērijas monētu otrajā pusē redzami reljefi kara slavas pieminekļi un pilsētu atbrīvošanas datums. Pilsētu vidū ir arī Kijeva, Minska, Kišiņeva, Buhareste, Belgrada, Varšava, Budapešta, Bratislava, Vīne, Berlīne un Prāga.

Uz Rīgai veltītās monētas redzams piemineklis Rīgas Atbrīvotājiem un datums — 1944. gada 15. oktobris.

Uz "Tallinas monētas" atainots piemineklis Karavīram atbrīvotājam, kas atrodas Igaunijas galvaspilsētā un datums — 1944. gada 22. septembris.

Uz Viļņas atbrīvošanai veltītās monētas redzams datums 1944. gada 13. jūlijs un atainots piemineklis Karavīriem — atbrīvotājiem Lietuvas galvaspilsētā.

© Foto : Пресс-служба Банка РоссииMonētas no sērijas "Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvojis no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" ar Rīgā, Tallinā un Viļņā uzstādītajiem pieminekļiem.
Монеты из серии Города-столицы государств, освобожденные советскими войсками от немецко-фашистских захватчиков с изображением памятников в Таллинне, Риге и Вильнюсе. - Sputnik Latvija
Monētas no sērijas "Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvojis no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" ar Rīgā, Tallinā un Viļņā uzstādītajiem pieminekļiem.

Monētas kaltas no parastā metāla, katras monētas tirāža — divi miljoni eksemplāru.

Krievijas banka laidusi klajā sudraba monētu, kas veltīta Sv. Jāņa klosterim Rjazaņas apgabala Poščupovas ciemā. Monētas otrajā pusē redzams klostera panorāmas reljefs attēls. Šo monētu laidiens — 1000 gab.

Viena no trīs rubļus vērtajām sudraba monētām veltīta Burjatijas galvaspilsētas Ulanude 350 gadu jubilejai. Tās otrā pusē redzama reljefa Ulanude panorāma kalnu un pilsētas ģerboņa fonā.

Otras trīs rubļu monētas otrajā pusē — reljefs Aizdevumu kases attēls Nastasjas šķērsielā Maskavā. Katras monētas tirāža — trīs tūkstoši eksemplāru.

Monēta no parastajiem metāliem, kuras nomināls ir 10 rubļi, veltīta Irkutskas apgabalam. Tās otrā pusē redzams reljefs Irkutskas apgabala ģerboņa attēls. Monētas tirāža — 10 miljoni.

Ziņu lente
0