ASV slepeni samaksāja Irānai 400 miljonus dolāru par amerikāņu atbrīvošanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oficiālā versija pauž, ka nosūtītā nauda esot pirmā daļa no 1,7 miljardiem dolāru, kas ASV jāatmaksā Teherānai 1979. gadā lauztā izlīguma ietvaros par ieroču piegādi Irānai.

RĪGA, 3. augusts — Sputnik. 400 miljoni dolāru, kas no Vašingtonas nosūtīti uz Irānu, varētu būt maksa par četru ASV pilsoņu brīvību. Pēc oficiālās versijas, šī nauda ir daļa no 1,7 miljardus dolāru lielā līgumsoda par 70. gados lauzto ieroču piegādes darījumu.

Janvārī ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija nogādājusi Irānā transporta lidmašīnā koka kastes ar dažādu valstu valūtu skaidrā naudā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Wall Street Journal. Eiro, Šveices frankus un citu valūtu nodrošinājušas Šveices un Holandes bankas. Nauda tika maksāta ārvalstu valūtā, jo starp ASV un Irānu ir aizliegti maksājumi ASV dolāros.

Tomēr WSJ norāda, ka amerikāņu amatpersonas noliegušas jebkādus pieņēmumus, ka nauda samaksāta par ieslodzīto atbrīvošanu. Iepriekš Irānas prese vēstīja, ka valsts Aizsardzības ministrija šo summu uzskatījusi par izpirkumu.

Oficiālā informācija vēsta, ka tā ir pirmā daļa 1,7 miljardiem dolāru — summas, ko Vašingtonai bija jāizmaksā Teherānai kā līgumsodu par 1979. gadā lauzto ieroču piegādes darījumu.

Janvārī Irāna atbrīvoja 4 amerikāņu ieslodzītos. ASV savukārt atbrīvoja septiņus irāņus, sešiem no kuriem ir dubultpilsonība.

 

Ziņu lente
0