Uz kārtējo salidojumu Igaunijā pulcējušies SS veterāni

© Sputnik / Алексей Олисько / Pāriet pie mediju bankasСбор ветеранов 20-й гренадерской дивизии СС в Эстонии
Сбор ветеранов 20-й гренадерской дивизии СС в Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz ikgadējo Narvas operācijai veltīto salidojumu Sinimē pulcējās "Waffen SS" 20. igauņu grenadieru divīzijas veterāni un viņu draugi. Salidojumā Grenadieru pakalnā Zilo kalnu rajonā, kur uzstādīts memoriāls SS veterāniem, tika ielaisti tikai savējie.

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Pie Narvas noticis ikgadējais SS veterānu salidojums, raksta Sputnik Igaunija.

"Waffen SS" 20. igauņu grenadieru divīzijas veterāni un viņu draugi ik gadus pulcējas Vaivaras pagasta Sinimē ciemā, kur 1944. gadā Narvas operācijas laikā hitlerieši aizsargājās no uzbrūkošā padomju karaspēka. Sinimē kalna virsotnē uzstādīts memoriāls, kas veltīts SS igauņu, beļģu un holandiešu nacionālo vienību karavīriem.

Aptuveni 300 metru attālumā no memoriāla apbedīti vairāki tūkstoši padomju karavīru, kuri 1944. gadā atdeva savas dzīvības cīņās par Igaunijas atbrīvošanu no fašisma. Ik gadus Uzvaras dienā – 9. maijā šeit notiek piemiņas pasākumi.

Торжественное открытие международного военно-музыкального фестиваля Спасская башня - Sputnik Latvija
Igaunija aizliegusi Aleksandrova ansambļa koncertu

Kara gados hitleriešu armijas rindās karoja aptuveni 80 tūkstoši igauņu. 3 tūkstoši brīvprātīgo piedalījās kaujās pret padomju armiju Somijas armijas ierindā. Pret fašistiem Sarkanās armijas Igauņu strēlnieku korpusā cīnījās vairāk nekā 30 tūkstoši igauņu.

Salidojums sākās ar Igaunijas himnu. Pēc tam Igaunijas Aizsardzības spēku kapelāni nolika vainagus pie memoriāla Grenadieru pakalnā karavīriem, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas pusē, kā arī pie kritušajiem sarkanarmiešiem veltītās piemiņas zīmes. Klātesošos uzrunāja veterāni un ielūgtās personas. Pēc tam tika pasniegtas karavīru pusdienas.

Sveicienus salidojuma dalībniekiem sūtīja Igaunijas sociālo lietu ministrs un parlamenta partijas "Tēvijas savienība un republika" priekšsēdētājs Marguss Cahkna, kurš uzsvēra: Sinimē tiek godāti tie, kas ar ieročiem rokās stājās aizsargāt savu tautu, savu ģimeni un tēviju. Viņš norādīja, ka tie, kas karoja Sinimē, cīnījās, zinot, ka vismaz viņu bērni dzīvos brīvā valstī.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts dome pieprasa EDSO nosodīt Waffen SS leģionāru gājienu

Salidojumā dalībnieki tika ielaisti tikai pēc dokumentu pārbaudes. Sputnik žurnālists, kurš ieradās, lai sagatavotu pasākuma aprakstu, palika aiz kordona. Slepenība tika paskaidrota ar negatīvo attieksmi pret SS veterānu salidojumiem ne vien Krievijā, bet arī vairākās rietumvalstīs.

Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt ir izteikusi nosodījumu pasākumiem Sinimē, kas tiek uzskatīti par mēģinājumiem slavēt nacistus un viņu līdzskrējējus, cita starpā aizbildinoties arī ar uzskatu brīvību, un paudusi nožēlu par to, ka tamlīdzīgi pasākumi tiek organizēt ES dalībvalstī.

Ziņu lente
0