Viedoklis

"Jūras titānu cīņa" – ASV un Krievijas kara kuģu cīņas modelis

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasСторожевой корабль "Ладный" перед походом в Средиземное море
Сторожевой корабль Ладный перед походом в Средиземное море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts nolēma modelēt jūras kauju starp Krievijas smago raķešu atomkreiseri "Kirov" un amerikāņu līnijkuģi "Aijova". Dažādas klases un bruņojuma titānu cīņa varētu kļūt par smagāko jūras kauju kopš Otrā Pasaules kara laikiem.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Žurnāla The National Interest eksperts Kails Mizokami nolēma modelēt "kopš Otrā pasaules kara laikiem lielāko jūras kauju" starp Krievijas smago raķešu atomkreiseri "Kirov" (tagad – "Admiral Ušakov") un amerikāņu līnijkuģi "Aijova" (USS Iowa, BB-61).

Smagā kreisera "Kirov" bruņojumā ir divdesmit spārnotās raķetes P-700 (komplekss "Granit") un daudzslāņu pretraķešu aizsardzības sistēma. "Aijova" bruņots ar trim raķešu tureļiem un 16 raķetēm "Harpoon". Turklāt amerikāņu līnijkuģim ir priekšrocība – smagās bruņas kuģa, ekipāžas un arsenāla aizsardzībai.

Прибытие нового сторожевого корабля Адмирал Григорович в Севастополь - Sputnik Latvija
Krievija grauj NATO plānus Melnajā jūrā

Savā scenārijā eksperts paredzēja, ka abu kuģu ekipāžām ir zināma pretinieka atrašanās vieta aptuveni 500 km attālumā. Šī distance nonivelē galveno "Aijovas" priekšrocību – lielā darbības rādiusa raķetes "Tomahawk", kas pret "Kirovu" ir bezspēcīgas.

Scenārijā kreiseris izšauj pa mērķi visas divdesmit raķetes "Granit" un sāk atkāpšanos, jo ir izmantojis visu uzbrukumā izmantojamo bruņojumu, izņemot 130 mm lielgabalu pāri – tie ir bīstami tuvcīņā, taču būtu pārāk riskanti tuvoties teicami bruņotajam līnijkuģim.

Tālāk analītiķis pieņem, ka divas kreisera izšautās raķetes nokrīt jūrā un palikušas ir astoņpadsmit. Taču "Aijovai" uzdevums joprojām ir grūts – lai notriektu raķetes "Granit", līnijkuģim ir tikai divi zenītartilērijas kompleksi Phalanx CIWS, REB sistēmas SLQ-32, dipolu atstarotāju un infrasarkano traucēkļu izšaušanas sistēma Mark 36 SRBOC.

Eksperts piezīmē, ka nav iespējams prognozēt, cik daudzām raķetēm izdosies pārvarēt šos PRA līdzekļus, taču scenārijā viņš paredz, ka deviņas raķetes "Granit" sasniegs mērķi.

"Pieņemsim, ka viens no abiem galvenajiem tureļiem ir padarīts nekaitīgs, taču otrs ir cīņas spējīgs, un dzinēji nav bojāti. Ar trim 406 mm lielgabaliem ir pietiekami, lai iznīcinātu "Kirovu", taču pat labvēlīgos apstākļos "Aijova" ir tikai par pusmezglu ātrāka nekā krievu kreiseris, tāpēc panākt to no aptuveni 500 kilometru attāluma būs neiespējami," – norāda eksperts.

"Amerikāņa" iespējas nebūs lielākas arī gadījumā, ja tas pietuvosies krievu kreiserim, jo "Aijovai" ir jāpietuvojas "Kirovam" vismaz līdz 107 kilometru attālumam, lai izšautu 16 kuģu apšaudei paredzētās raķetes "Harpoon", taču nedaudzajiem lādiņiem būs grūti nokļūt pie mērķa, izlaužoties cauri trīsslāņu PRA sistēmai.

Vienīgais attālums, kurā "Aijova" spēs iznīcināt "Kirovu", ir 32 kilometri, taču maz ticams, ka kreisera ekipāža pielaidīs pretinieku tik tuvu.

 

Ziņu lente
0