Lavrovs par ASV Demokrātiskās partijas pasta uzlaušanu

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД РФ С.Лавров, архивное фото
Глава МИД РФ С.Лавров, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Demokrātiskās partijas Nacionālās komitejas pasta uzlaušana un iekšējo dokumentu noplūde no jauna ir atdzīvinājusi runas par "Krievijas iejaukšanos" priekšvēlēšanu gaitā. Maskava nevēlas komentēt "murgainas ziņas".

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. Kremlis nožēlo, ka Krievija tiek izmantota Savienoto Valstu vēlēšanu kampaņā, — šādi Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs komentēja apsūdzības par Krievijas saikni ar ASV Demokrātiskās partijas pasta skandalozo uzlaušanu.

"Šajās apsūdzībās tika pieminēti ar Krieviju saistīti hakeri, taču uz tiem, ja nekļūdos, jau atbildēja Tramps, jaunākais, kurš to kategoriski noliedza, — norādīja Peskovs. – Kopumā mēs joprojām vērojam centienus maniakāli izmantot Krievijas tēmu ASV vēlēšanu kampaņas gaitā. Nekādi jauni standarti nav parādījušies – diemžēl turpinās tradicionālā izklaide.

"Viņš uzsvēra, ka "tas neietekmē divpusējās attiecības uz labo pusi," taču Krievija saprot, ka "šim nelabvēlīgajam periodam ir jāpaiet."

Сторонники кандидата в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон - Sputnik Latvija
ASV priekšvēlēšanu fināls: favorīti nostiprina līderpozīcijas

Peskovs pieminēja arī Rietumu presē publicēto informāciju par to, ka iepriekš Maskavā notikusi Krievijas prezidenta administrācijas vadītāja Sergeja Ivanova un ASV prezidenta kandidāta Donalda Trampa padomnieka Kārtera Peidža tikšanās. Peskovs paziņoja, ka Sergejs Ivanovs viņam teicis, ka tik murgainas ziņas viņš komentēt nevēlas.

Aģentūra Reuters informēja, ka ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu Laosā, jau apspriedis jautājumu par iespējamo Maskavas saikni ar ASV Demokrātiskās partijas pasta uzlaušanu. Lavrovs pavēstīja, ka "viņa rīcībā nav cenzējamu vārdu," lai komentētu tādas aizdomas.

"Es nevēlos izmantot lamu vārdus," – Sergejs Lavrovs atbildēja uz žurnālistu lūgumu komentēt šo paziņojumu.

22. jūlijā interneta vietne WikiLeaks publicēja lielu skaitu elektronisko vēstuļu, kas liecināja, ka demokrātu partijas aparāts priekšvēlēšanās atklāti atbalstījis Hilariju Klintoni un atteicies no Bērnija Sandersa, kura lojalitāte augstākajām aprindām ir krietni mazāka un spilgti izteikts "kreisais" noskaņojums. Tika publicētas arī analītiskās piezīmes par republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Хакер за компьютером - Sputnik Latvija
Klintones pārstāvis uzskata, ka Trampam palīdz krievu hakeri

Demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones vēlēsanu štābā datu noplūde tika izskaidrota ar Krievijas hakeru uzbrukumu. Viņi esot uzlauzuši pasta serverus republikāņu kandidāta Donalda Trampa interesēs. Demokrātiskās partijas pārstāvji uzsver, ka krieviem neesot izdevies nolaupīt finansiālo dokumentāciju, informāciju par sponsoriem un partijas locekļu personas datus.

Vietnes WikiLeaks dibinātājs intervijā NBC paziņoja, ka nav ne mazākā pamata uzskatīt, ka ASV Demokrātiskās partijas serverus uzlauzuši krievu hakeri.

"Tam (krievu hakeru uzbrukumam) nav absolūti nekādu pierādījumu. Mēs neesam atklājuši savu avotu. Protams, tas ir vienkārši mēģinājums samudžināt lietu, ko popularizē Hilarijas Klintones kampaņa," – teica Asanžs, jautāts par to, vai noplūdes avots meklējams Krievijā.

"Patiesais stāsts ir tas, kas tajās (elektroniskajās vēstulēs – red.) ir atrodams. Tās liecina par sazvērestību," – Asanža vārdus citē RIA Novosti.

"Šis skandāls ir nopietns trieciens demokrātiem un Hilarijai Klintonei. Tāpēc jau tika laista klajā versija, ka šeit atrodamas "krievu pēdas". Tas vienkārši ir informatīvs paņēmiens ar mērķi mest ēnu gan uz sarakstes esamības faktu, gan arī uz pašu vēstuļu saturu. Tiek izdarīts mājiens, ka tādu vēstuļu vispār nav bijis, tās sastādītas kontrpropagandas nodaļā kaut kur Lubjankā," – uzskata ASV un Kanādas institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vladimirs Vasiļjevs.

Atgādināsim, ka iepriekš avīze The Washington Post rakstīja, ka valdības struktūru algotiem krievu hakeriem izdevies uzlauzt ASV Demokrātiskās partijas Nacionālās komitejas serveri un nolaupīt dosjē, kas veltīts partijas politiskajam pretiniekam Donaldam Trampam. 

Vēlāk atbildību par ASV Demokrātiskās partijas Nacionālās komitejas serveru uzlaušanu uzņēmās rumāņu hakeris, pazīstams ar pseidonīmu Guccifer 2.0. Viņš norādīja, ka darbojies viens.

Iepriekš komitejas pārstāvji un uzaicinātie kompānijas CrowdStrike pārstāvji – speciālisti kiberdrošības jautājumos paziņoja, ka serverus uzlauzušas divas krievu hakeru grupas, ko algojusi valdība. CrowdStrike pārstāvji apgalvo, ka šīs grupas nesot lielākos interneta draudus no visiem jebkad konstatētajiem.

Ziņu lente
0