Gorbačovs lūdz SOK nesodīt nevainīgus sportistus

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasBijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs. Foto no arhīva
Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais PSRS prezidents vēstulē vērsās pie Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidenta Tomasa Baha un SOK locekļiem.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs lūdza Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidentu Tomasu Bahu rūpīgi izvērtēt situāciju, kādā nokļuvusi Krievijas izlase un nepieļaut nevainīgu sportistu atstādināšanu no Olimpiādes Riodežaneiro.

Про своих и чужих. Нобелевская лекция Михаила Горбачева - Sputnik Latvija
Par "savējiem" un "svešiniekiem". Mihails Gorbačovs – Nobela prēmijas laureāts

"Es atbalstu cīņu pret aizliegtajiem preparātiem sportā. Tas ir ļaunums, kas jāiznīcina. Sportisti, kuru saikne ar dopinga lietošanu ir pierādīta, ir jāatstādina no sacensībām," — rakstīja Gorbačovs vēstulē, ko vakar publicēja Krievijas mediji.

Pirmais un pēdējais PSRS prezidents atzina, ka dziļi pārdzīvo to, ka starp "ierēdņiem un sportistiem, kuri vēlas izcīnīt uzvaru par katru cenu un izlēmuši izmantot dopingu un falsifikācijas, ir arī Krievijas pilsoņi.

"Šajā jautājumā jāizdara nopietni secinājumi. Jāveic rūpīga izmeklēšana, jāsoda vainigie un jāsper noteikti soļi, lai nepieļautu neko tamlīdzīgu nākotnē. Esmu pārliecināts, ka tas tiks izdarīts," — teikts vēstulē.

Vienlaikus padomju valsts bijušais vadītājs aicināja SOK prezidentu un locekļus atšķirt vainīgos no nevainīgajiem.

"Mani satrauc un ļoti apbēdina tas, ka gadījumā, ja Krievijas sportisti tiks atstādināti no Olimpiskajām spēlēm, līdz ar vainīgajiem tiks sodīti arī nevainīgie," — rakstīja Gorbačovs.

Politiķis uzsvēra, ka kategoriski iebilst pret kolektīvā soda principu.

"Esmu pārliecināts, ka tas ir pretrunā ar pašu olimpiskās kustības kultūru, kuras pamatā ir vispārcilvēciskas vērtības, humānisma un tiesību principi. Ceru, ka jūs ņemsiet vērā šos argumentus un pieņemsiet taisnīgu lēmumu," — secināja Gorbačovs.

Лидеры СССР и США Горбачев и Рейган на встрече в Женеве. Съемки 1985 года - Sputnik Latvija
Video
PSRS un ASV līderi - Gorbačovs un Reigans Ženēvā. 1985. gada ieraksts

Vakar Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieteica Krievijas Olimpiskajai komitejai izveidot neatkarīgu sabiedrisko komisiju, kuras uzdevums būtu izmeklēšana dopinga lietā.

Putins apliecināja, ka sportā dopingam nav vietas un aicināja cieši sadarboties ar SOK disciplināro komisiju un Pasaules Antidopinga aģentūru.

Pēc viņa domām, komisijas vadītāja pienākumus vajadzētu uzņemties cilvēkam ar "absolūti nevainojamu reputāciju, kurš izpelnījies olimpiskās saimes uzticību un cieņu." Prezidents ierosināja, ka komitejā varētu strādāt Krievijas sportisti un ārvalstu medicīnas un jurispridences eksperti un autoritatīvi sabiedriskie un sporta darbinieki un speciālisti.

Ziņu lente
0