Šadurskis nevēlas mācīt latviešus Pleskavā

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasPleskava. Foto no arhīva
Pleskava. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis paziņoja, ka būtu izšķērdīgi uz valsts rēķina mācīt Pleskavas apgabalā dzīvojošos Krievijas pilsoņus. Droši vien valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurš dzimis Pleskavā, ap sirdi ir smagi

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Latvija nedrīkst tērēt valsts budžeta līdzekļus Krievijas pilsoņu bērnu izglītošanai, intervijā aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Šadurskis – pedagogiem: jums algas nepaaugstināsim

Kā vienu no budžeta līdzekļu izšķiešanas piemēriem viņš pieminēja Pleskavas guberņā (patiesībā — apgabalā) dzīvojošo Krievijas pilsoņu izglītošanu.

2010. gada Krievijas tautas skaistīšanas rezultāti apliecināja, ka Krievijā dzīvo gandrīz 19 tūkstoši latviešu. Tomēr plašākās diasporas dzīvo nevis Pleskavā, bet gan Sibīrijā — Omskas apgabalā un Krasnojarskas novadā.

Par pirmo latviešu ciemu Sibīrijā tiek uzskatīts Rižkovo ciems Toboļskas guberņā — šurp kopš 1845. gada saskaņā ar Nikolaja I pavēli tika izsūtīti visi luterāņu ticības trimdinieki. Folkloras ansamblis "Varavīksne" no Omskas apgabala Bobrovkas ciema ne vienu reizi vien ir uzstājies Rīgā un uzņēmis pie sevis viesus no dzimtenes: Latvijas vēstniekus Krievijā, Liepājas leļļu teātri, Cēsu pilsētas ģimnāzijas kori un Rīgas hokeja komandu "Dinamo".

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nolēmis pievērsties nelojāliem pedagogiem

Rižkovo un Bobrovkas ciemos līdz pat šim laikam ik gadus svin Līgo: ģērbj tautas tērpus, dedzina ugunskurus, pin vainagus un ēd ķimeņu sieru. Latviešu valodas skolas strādā Latvijas vēstniecībā Maskavā un Latviešu kultūras biedrības paspārnē.

Savukārt Pleskavas guberņā Krievijas impērijas laikos un padomju varas pirmajos gados patiešām dzīvoja liela latviešu diaspora — aptuveni 10 tūkstoši cilvēku. Pašlaik apgabalā strādā Pleskavas latviešu biedrība "Sakta", taču Pleskavā un tās apkaimē dzīvo tikai 442 latvieši.

Pleskavas apgabalu ar Latviju vieno arī kada cita, ļoti nozīmīga saikne — šeit dzimis valsts prezidents Raimonds Vējonis. Interesanta sakritība: pavisam nesen Nacionālās apvienības TB/LNNK pārstāve Rita Našeniece prezidenta angļu valodas izrunā saklausīja krievisku "sēļu" akcentu.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatviešu valoda pasaules kartē
Latviešu valoda pasaules kartē - Sputnik Latvija
Latviešu valoda pasaules kartē
Ziņu lente
0