Viedoklis

Olimpiāde kļuvusi par informācijas kara ieroci

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Международного олимпийского комитета Томас Бах
Президент Международного олимпийского комитета Томас Бах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules dopinga aģentūras (WADA) pierādījumi, kas apliecina Krievijas vainu, bija pārsteidzoši nabadzīgi. Un tomēr saskaņā ar izmeklēšanas rezultātiem Krievijas atlētiem draud atstādināšana no starptautiskajām sacensībām.

RĪGA, 20. jūlijs — Sputnik. Vakar Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) sniedza ziņojumu Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai, kurā apsūdzēja Krievijas Sporta ministriju un FDD krievu sportistu dopinga analīžu rezultātu slēpšanā. Sputnik lūdza Krievijas Stratēģisko pētījumu institūta ekspertu Igoru Nikolaičuku komentēt radušos situāciju.

Eksperts uzskata, ka mūsdienu sportam vairs nav nekā kopīga ar olimpiskās kustības pirmsācēja Pjēra de Kubertēna tīrajām iecerēm. Tas ir politizēts līdz pēdējam.

"Nu jau vairs nav svarīgi – bija tur FDD vai nebija, tika mainīti urīna paraugi vai netika, — teica Nikolaičuks. – Tā ir ierasta situācija informācijas karā. Pats par sevi saprotams, ka lietā jāiejauc krievu "baismīgie" specdienesti. Tādā veidā, bez tiesas, izmeklēšanas un apstākļu noskaidrošanas veidojas valsts negatīvais imidžs."

Politologs pievērsa uzmanību tam, ka gan Krievijā, gan citur pasaulē par politiku interesējas daudz mazāk cilvēku nekā par sportu.

"Labi zināms, ka lielākā auditorija pie televizora pulcējas futbola čempionāta fināla maču un "Formula 1" sacīkšu laikā," – konstatēja Igors Nikolaičuks. – Sporta translācijas ir daudz populārākas nekā politiskie šovi un pašas trakākās ziņas. Tāpēc mēs varam pieņemt, ka rit plaša kampaņa, kuras mērķis ir Krievijas valsts diskreditācija."

Pēc eksperta domām, rietumvalstu iedzīvotājiem tiek iepotēta doma, ka Krievija ir izstumta valsts, kas nepārtraukti cenšas kādu piekrāpt.

Подготовка Рио-де-Жанейро к Олимпийским играм - Sputnik Latvija
Latvijas olimpiskā izlase uzstādījusi antirekordu jau pirms spēļu sākuma

"Jāņem vērā arī tas, ka sports pašlaik ir gigantisks bizness, — uzsvēra Nikolaičuks. – Darbojas plaši bukmeikeru kantoru tīkli, kuri pelna milzu naudu, nosakot čempionus dažādos sporta veidos. Un iedomājieties, kāda būs cilvēku reakcija, kuri Olimpiskajās spēlēs izdarījuši likmi par labu amerikāņu sportistam, bet uzvarējis krievu atlēts. Un tagad stāsta, ka viņš esot uzvarējis negodīgi. Protams, tas kaitina."

Eksperts atgādināja, ka līdz šim PSRS un Krievija – tās tiesību mantiniece, pret olimpisko kustību ir izturējusies pozitīvi un vienmēr to atbalstījusi.

Олимпийский и бразильский флаги - Sputnik Latvija
Rio var bankrotēt līdz Olimpiskām spēlēm

"Taču tagad jau tiek apšaubīta mūsu klātiene civilizētajā pasaulē, — piezīmēja Igors Nikolaičuks. – Publiski tiek apšaubītas mūsu iespējas būt godīgiem, kārtīgiem un spējīgiem vienoties. Kāpēc tad vispār ir vajadzīgas Olimpiskās spēles? Faktiski tās ir pārvērtušas par ietekmes instrumentu pret valstīm, kas tā vai citādi neiekļaujas Rietumu politisko koordināšu sistēmā."

Ziņu lente
0