9. maijā Latvijas skolēni svinēs Eiropas dienu

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasSkolnieks. Foto no arhīva
Skolnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdībā apstiprinātas Latvijas skolās svinamās dienas. Galvenie svētki – 1. maijs, 4. maijs un 18. novembris, savukārt 9. maijā tiks svinēta Eiropas diena.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Šonedēļ valdība apstiprinātajās audzināšanas vadlīnijās, kas nosaka tikumisko audzināšanu skolās, noteikts arī skolās svinamo dienu saraksts, un tajās uzdots 9.maijā svinēt Eiropas dienu, vēsta LETA.

Šonedēļ Ministru kabinets apstiprināja audzināšanas vadlīnijas Latvijas skolām: atbildība, centība, drosme, godīgums, gudrība, laipnība, līdzcietība, mērenība, savaldība, solidaritāte, taisnīgums un  tolerance.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis: Kremļa taustekļi centušies saduļķot izglītību Latvijā

Tagad vecāki, kam šķitīs, ka skolā izmantotās metodes un materiāli neatbilst šiem divpadsmit principiem, var pieprasīt skolotāja un direktora paskaidrojumus.

Tikumiskās audzināšanas vadlīnijās norādīts, ka mācību iestādes organizē valsts svētkiem veltītus svinīgus pasākumus – 1. maijā, Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena un Darba svētki, kā arī 4. maijā un 18. novembrī.

Tāpat noteikts, ka "izglītības iestādes organizē pasākumus vai iesaistās valsts organizētās aktivitātēs, kuras sekmē izpratnes un attieksmes veidošanos pret notikumiem, kas saistīti ar 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienu 20. janvārī, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienām 25.martā un 14.jūnijā, Nacisma sagrāves dienu un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu 8.maijā, Eiropas dienu 9.maijā, (…) Lāčplēša dienu 11.novembrī un citām likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām noteiktajām atceres un atzīmējamām dienām pēc izglītības iestādes ieskatiem."

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nolēmis pievērsties nelojāliem pedagogiem

Uz jautājumu par to, vai šāds regulējums faktiski liedz skolām 9.maijā svinēt "nacisma sagrāves gadadienu", Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Ineta Upeniece paziņoja, ka šāds jautājums esot retorisks. Viņa norādīja, ka skolās organizētajiem pasākumiem ir jāatbilst audzināšanas mērķiem, tostarp jācenšas "bagātināt kultūrvēsturisko pieredzi, stiprināt piederību un lojalitāti Latvijas valstij." Upeniece uzsvēra, ka par noteikumu izpildi atbildīgi ir skolu vadītāji.

Uz jautājumu, vai skolas dalība 9.maija, Uzvaras dienas svinībās tiks uzskatīta par noteikumu pārkāpumu, Upeniece nesniedza konkrētu atbildi.

Pašlaik vairākas skolas 9. maijā pievērš uzmanību Uzvaras dienai – īpaši pasākumi netiek organizēti, taču skolā paredzēta saīsināta mācību diena, lai skolēniem rastos iespēja apmeklēt svētkus.

Ziņu lente
0