Aleksandrs Vasiļjevs: sieviete ar formām nekad nekļūs par stila elku

© Sputnik / Oksana DzadanModes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs
Modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs pastāstīja, kāpēc iepazīstina savas studentes ar prostitūciju, ko mūsdienās nozīmē "Balzaka vecums" un kāpēc pienācis laiks valkāt kožu apgrauztas kažokādas.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Rīgā kārtējā vizītē ieradies slavenais teātra mākslinieks, interjeru dizainers, mākslas zinātnieks, modes vēsturnieks un televīzijas raidījumu vadītājs Aleksandrs Vasiļjevs. "Baltijā mani mīl. Ar Latviju man sācies īsts romāns, tāpat kā ar Igauniju un Lietuvu," — skaidro maestro, smaidot kā Češīras kaķis.

Jau trešo reizi Vasiļjeva tikšanās ar cienītājiem noritēja grāmatnīcas Polaris kafejnīcā. Atkal tajā trūka vietas – patiesie pielūdzēji bija ieradušies uz tikšanos divas stundas iepriekš, lai ieņemtu labāku vietu. Tie, kam nepaveicās, mēģināja vienkārši nostāties tuvāk.

© Sputnik / Oksana DzadanAleksandra Vasiļjeva radošais vakars Rīgā
Творческий вечер Александра Васильева в Риге - Sputnik Latvija
Aleksandra Vasiļjeva radošais vakars Rīgā

"Tur ir sēdvietas, bet pārāk tālu. Mēs neko neredzēsim!" – sarunā ar draudzeni sašuta labi kopta brunete vecumā, aktīvi strādājot ar elkoņiem.

"Te taču ir cilvēki, kur jūs lienat?" – protestēja krāšņā blūzītē tērpta miniatūra blondīne, mēģinot atkarot vietu pie vitrīnas ar kūkām.

"Es nokavēju! Par vēlu! Ko darīt? Es neko neredzēšu!" – gandrīz raudot, krita histērijā kāda jauna un ļoti eksaltēta būtne.

Neliela kafejnīcas zāle bija pārpildīta. Tie, kas vēlējās redzēt modes vēsturnieku (galvenokārt  dažādi ģērbtas sievietes brieduma gados), pulcējās pat ārpus veikala. Šķiet, uz tikšanos ieradās simt vai pat vairāk cilvēku. Kad beidzot atnāca maestro, klātesošajiem zāles viņā galā nācās pat kāpt uz krēsliem.

Bez īpaša ievada maestro aicināja uzdot viņam jautājumus. Viņš ar prieku baudīja apmekletāju mīlestību un uzmanību. Aleksandrs Vasiļjevs vadīja sarunu viegli, dažreiz atklāti reklamējot savas izstādes, seminārus, izbraukuma skolas un pārējos maksas pasākumus.

© Sputnik / Oksana DzadanSkatītāji tikšanās laikā ar Aleksandru Vasiļjevu Rīgā
Зрители на встрече с Александром Васильевым в Риге - Sputnik Latvija
Skatītāji tikšanās laikā ar Aleksandru Vasiļjevu Rīgā

"Atnāciet rīt uz manu semināru, tur visu pastāstīšu par jaunākajām modes tendencēm. Tā taču ir mana maize. Pagaidām turpināšu intriģēt! Jūs visus aicinu un ļoti gaidu!" — koķeti aicināja Vasiļjevs.

Par projektiem un traipu iznīcināšanu

Vispirms Aleksandrs Vasiļjevs pastāstīja par gaidāmajiem projektiem Rīgā. Piemēram,14. jūlijā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tika atklāta viņa kārtējā izstāde "Pieradinātā daba". "Tas viss ir par dabu un modi!" — īsi aprakstīja izstādi maestro. Tiks eksponēti vairāk nekā 100 tērpi un 300 aksesuāri no Vasiļjeva kolekcijas, kurā izmantoti floras un faunas motīvi periodā no XVIII līdz XXI gadsimtam.

21. jūlijā Aleksandrs Vasiļjevs atkal apmeklēs Latviju ar savu izbraukuma skolu. Sešas dienas maestro vadīs ekskursiju pa Baltijas pilsētām. Vispirms izstāde Tallinā, tad – Rīga, Ventspils un Liepāja, kur arī ir apskatāmas Vasiļjeva izstādes.

Kā viņš visu paspēj? Izrādījās, ka meistaram ir vesels palīgu pulks — Aleksandra Vasiļjeva fondā strādā 25 darbinieki, neskaitot brīvprātīgos palīgus. Divpadsmit no viņiem ir restauratori.

© Sputnik / Oksana DzadanAleksandra Vasiļjeva grāmatas
Книги Александра Васильева - Sputnik Latvija
Aleksandra Vasiļjeva grāmatas

"Man ir speciālisti, kuri nodarbojas tikai mežģīnēm, ir arī tādi, kas strādā tikai ar zīlītēm vai cepurītēm, ir lietussargu speciālists. Viņa neticami priecājas par savu darbu. Tā arī vajag — lai darbs sagādātu prieku! Ja kaut kas nepatīk, uzreiz mainiet darbu. Darbam jābūt tādam, lai naudu nestu un prieku. Tikai tā," – ir pārliecināts Vasiļjevs.

Aleksandra Vasiļjeva štatā ir arī speciālists, kurš nodarbojas tikai ar traipu iznīcināšanu.

"Tā ir viņas kaislība. Viņa var iznīcināt jebkuru organiskās izcelsmes traipu. Rupji sakot, pat vissarežģītākos traipus var iznīcināt ar citronu. Tā ir XIX gadsimta metode. Vienkāršs svaigs citrons apēd visu, pat tinti!" – atklāja noslēpumu meistars.

Kažokādas un dārglietas vairs nav modē

Vasiļjevs gan izvairījās no stāstiem par modi, taču vairums jautājumu bija tieši par to. Piemēram, vai šodien modē valkāt šalles no kažokādas.

"Kažokādas šobrīd nav populāras. Rietumos ļoti aktīvas ir "zaļo" un citu dabas aizstāvju kustības. Ja runa ir par kažokādu, cilvēki valkā vecas šalles un cepures. Nereti tās ir kožu apgrauztas — un tas ir populāri. Nevajag kautrēties! Jūs taču nebiedē, ja  modē ir saplīsuši džinsi? Tas ir nabadzības tēls. Kāpēc jūs biedē kožu apgrauztas šalles? Tagad valkātā izskata mantas ir modē. Kādas rotaslietas ir aktuālās? Tagad nevalkā rotaslietas. Krīzes laikā bagātības ārējā izteiksme nav aktuāla," – sacīja Vasiļjevs.

© Sputnik / Oksana DzadanAleksandrs Vasiļjevs radošās tikšanās laikā Rīgā
Александр Васильев на творческой встрече в Риге - Sputnik Latvija
Aleksandrs Vasiļjevs radošās tikšanās laikā Rīgā

Viņš uzskata, ka Latvijā ģērbjas elegantāk nekā Krievijā, kur cilvēki izvēlas vulgārāku un spilgtāku apģērbu. Taču tas ir normāli un dabiski, jo Latvijā ir cita reliģija – "pārsvarā protestanti, kuri valkā tikai divas krāsas". Turpretī Francijā, piemēram, trīs krāsas. Savukārt Krievijā – veselas divpadsmit.

Modes vēsturnieks atklāja pat to, kur atrod savus "vintāžas" apģērbus. Izrādījās, ka tās ir izsoles. Tomēr ir mantas, ko viņš iegādājas parastos lietoto apģērbu veikalos. Viņš ieteica "iepirkties" tajos visiem, kuri vēlas papildināt savu garderobi ar vecām, taču vienlaikus modernām mantām.

"Humana ir ļoti labs veikals. Tā direktore ir mana pielūdzēja. Esmu izpētījis veikala vēsturi – tas ir tīkls, kurš darbojas daudzās Eiropas valstīs. Taču galvenā mītne atrodas Lietuvā. Turp ved drēbes no visām valstīm, pēc tam tās sašķiro, apstrādā ar speciālu gāzi un sadala pa pārdošanas valstīm. Krāsainas mantas sūta uz Āfriku, siltas drēbes – uz Skandināviju," – pastāstīja meistars.

Vasiļjevs paskaidroja, ka visbiežāk tur iegādājas svārkus un vestes.

"Gadās arī unikālas mantas. Nesen atradām pat Anglijas karalienes Viktorijas admirāļa fraku!" — teica Vasiļjevs. Starp citu, viņš piebilda, ka par "vintāžu" tiek uzskatīta lieta, ja tai apritējuši 25 gadi, bet par antikvāru — kad tā ir vecāka par 50 gadiem.

Par stila ikonām, Balzaka vecuma sievietēm un skatītājiem

Protams, sarunā tika pieminētas sievietes un skaistuma standarti. Cienītāji lūdza meistaru izteikties par sievietēm – stila ikonām, kas parasti ir slaidas, vai pat ļoti tievas. Modes standarti mainās, varbūt arī sievietes ar formām reiz kļūs par stila ikonām?

Pēc Vasiļjeva domām, gaidīt tādu pārmaiņu nav vērts.

"Nē, nekad! Ja vēlaties, lai publika jūs apbrīnotu, ir jānovērtē jūsu pūles. Jūsu cīņa ar vēderu. Ne visas sievietes ir gatavas šim darbam, tomēr skaistums prasa upurus, lielas pūles un dzīves stila maiņu. Diēta ne pie kā nenoved. Tā palīdzēs atbrīvoties no liekā, taču pēc tam svars pieaugs vēl vairāk. Ir jāmaina ēšanas režīms, uztura koncepcija. Ne katrs ir gatavs to darīt!" – norāda meistars.

Jautāts par to, ko mūsdienās nozīmē "Balzaka vecuma dāma", Aleksandrs Vasiļjevs pastāstīja, ka šobrīd tā ir aptuveni 75 gadus veca kundze.

Modes vēsturnieks pastāstīja arī par to, ka saticis savus skatītājus visneiedomājamākajās vietās.

"Visas savas studentes es vedu pie prostitūtām, lai viņas redzētu, vai viņu tēls ir līdzīgs ielas darbinieču stilam, un vairs nekad to nepieļautu. Parīzē ir rajons, kur viņas stāv rindām. Kad tur nonācām, pati pirmā, korsetē un garos zābakos ģērbta, ar pātagu rokā, metas pie manis ar vārdiem: "Ak, mans mīļais Vasiļjevs! Es vienmēr skatos jūsu raidījumu pirms darba."

© Sputnik / Oksana DzadanAleksandrs Vasiļjevs radošās tikšanās laikā Rīgā
Александр Васильев на творческой встрече в Риге - Sputnik Latvija
Aleksandrs Vasiļjevs radošās tikšanās laikā Rīgā

Reiz gadījās arī tā: Konstantinopolē kopā ar studentēm apmeklējām uz senu krievu baznīcu. Iznāk vecīte: "Mīļais, es vienmēr skatos jūsu programmu, kad baznīcas salvetes gludinu!" Kāds kontrasts, vai ne? Vārdu sakot, raidījums patīk visiem! Pat Alla Pugačova skatās "Modes spriedumu," – palepojās Vasiļjevs.

Kaķis mājās? Nekad neapprecēsies!

Skatītāji painteresējās, kāpēc populārajā šovā "Modes spriedums" netiek demonstrētas vīriešu pārmaiņas. Vasiļjevs piezīmēja, ka vīrieši dažkārt gadās, taču reti. Lieta tāda, ka Krievijā sieviešu ir vairāk nekā vīriešu. Krievu sievietes vispār uzskata, ka vīrietim vajadzētu būt tikai mazliet skaistākam nekā pērtiķim. Viņas protestē pret vīrieša pārmaiņām un pat izsaka pretenzijas – sak, vīrs pēc tam aizgājis pie citas.

"Labi ģērbts vīrietis ir svešs vīrietis," – Vasiļjevs uzskata, ka šis postulāts ir ļoti spēcīgs dāmu prātā Krievijā. Viņaprāt, tas nav pareizi, tāpat kā dažu sieviešu aizraušanās ar kaķiem.

"Daudzām sievietēm ir kaķi. Ir tāda pazīme: sieviete gribēja apprecēties, nekas neizdevās, un viņas mājās parādās kaķis. Viņa runci sterilizē, un rezultātā kaķis ir liels un skaists. Viņš maigi murrā un ir atkarīgs no saimnieces. Neiziet pastaigās un vienmēr viņu apbrīno. Vienmēr gaida mājās un vienmēr silda naktīs. Ņemiet vērā: tās, kam ir tāds kaķis, neapprecēsies nekad! Vīrietis nekad nespēs konkurēt ar tādu kaķi. Ja jums ir kaķis un nav vīrieša — turpiniet ar kaķi! Aizmirstiet vīriešus!" — pārliecināti sacīja Vasiļjevs.

Ekspresija, ar kuru maestro atbildēja uz jautājumiem, izraisīja reakciju zālē, un atskanēja jautājums par to, kāpēc viņs ir tik artistisks.

"Esmu aktrises dēls, režisora krustdēls, aktrises mazdēls, esmu dzimis mākslinieku ģimenē! Vai tad neesmu aktieris, tēlojot tiesnesi programmā? Tā ir mana loma. Visi tic, ka esmu drūms tiesnesis, taču es tāds neesmu," — atbildēja meistars.

© Sputnik / Oksana DzadanAleksandrs Vasiļjevs radošās tikšanās laikā Rīgā
Александр Васильев на творческой встрече в Риге - Sputnik Latvija
Aleksandrs Vasiļjevs radošās tikšanās laikā Rīgā

Arī Sputnik nespēja pretoties un pajautāja Aleksandram Vasiļjevam, vai viņš nevēlas filmēties filmās.

"Es taču jau filmējos! Piemēram, nelielu lomu tēloju filmā "Varonis" ar Dimu Bilanu. Taču manā vecumā – man jau ir vairāk par 29 gadiem – nedomāju sākt jaunu karjeru. Esmu laimīgs un pieprasīts savā profesijā. Gan man, gan jums tas sagādā prieku. Es visiem iesaku mīlēt un būt mīlētiem. Tas dažreiz ir tik grūti!" – uzsvēra maestro.

Noslēgumā Aleksandrs Vasiļjevs ieteica visiem dzert tēju, nevis kafiju, jo "kafija ir stress", un ķērās pie tradicionālas pasākuma daļas — autogrāfu sniegšanas un fotografēšanās ar pielūdzējiem. Spriežot pēc apmierinātajām sejām, nedz kafejnīcas šaurība, nedz gaisa trūkums mazajā zālē nesabojāja iespaidu par tikšanos Rīgā.

Ziņu lente
0