Politika

Latvija – iemesls Kanādai palepoties

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau nākamgad valsts teritorijā ieradīsies jaunais daudznacionālais bataljons.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Kanāda ļoti lepojas ar iespēju sniegt atbalstu Latvijai un vadīt daudznacionālo NATO bataljonu valstī, paziņoja Kanādas ārlietu ministrs Stefans Dions oficiālās vizītes laikā Latvijā.

Солдаты НАТО на полигоне Адажи во время учений - Sputnik Latvija
Kā Krievija atbildēs uz NATO bataljoniem

Ziemeļatlantijas alianses samitā Varšavā sabiedrotie vienojās par alianses militārās klātbūtnes ievērojamāko paplašināšanu Baltijas valstīs un Austrumeiropā kopš aukstā kara noslēguma. Militārais bloks izlēma arī to, kādas valstis būs atbildīgas par bataljonu formēšanu katrā valsti. Latvijā tā būs Kanāda, Lietuvā – Vācija, Igaunijā – Lielbritānija, bet Polijā – ASV.

"Mēs priecāsimies par iespēju atrasties šeit," – pavēstīja Dions preses konferences gaitā pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Kanādas ārlietu ministrs publicēja savā lapā tīklā Twitter fotogrāfiju, kas ilustrē delegācijas uzturēšanos Rīgā. Stefans Dions pateicās Latvijas valdībai par viesmīlīgo uzņemšanu, tostarp arī latviešu valodā.

​Arī Latvijas Ārlietu ministrijas lapā tika publicētas fotogrāfijas, kurās bija redzama kanādiešu vizītes norise. Piemēram, Dions kopā ar ĀM valsts sekretāru Andreju Pildegoviču iestādīja Rīgā kļavu par godu diplomātisko attiecību atjaunošanas 25. gadskārtai.

​Arī Rinkēvičs demonstrēja, cik silti sagaidījis draugu un sabiedroto.

​Rudenī NATO dalībvalstu aizsardzības ministru tikšanās laikā tiks pieņemts lēmums par daudznacionālā bataljona sastāvu, atgādināja Rinkēvičs. Viņš piebilda, ka nāksies precizēt nianses, kas saistītas ar karavīru dislokācijas juridiskajiem jautājumiem, kā arī loģistikas un infrastruktūras jautājumus.

"Eksperti strādās pie šo jautājumu praktiskā risinājuma," — solīja Rinkēvičs.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM informē par Krievijas un NATO Padomes dienas kārtību
Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis vakar informēja, ka infrastruktūras sagatavošana NATO bataljona uzņemšanai prasīs "ievērojamus izdevumus īsā laikā". Karavīru uzņemšanai nepieciešamas noliktavas, remonta bāze, kazarma un vieta treniņiem, viņš paskaidroja.

Savukārt premjerministrs Māris Kučinskis informēja, ka NATO bataljona dislokācijai Latvijā nav nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta. "Visi infrastruktūrai nepieciešamie ieguldījumi bija ieplānoti jau iepriekš un iekļauti Aizsardzības ministrijas izdevumu struktūrā," – apgalvoja premjers. Viņš atzīmēja, ka Aizsardzības ministrijai nākamgad jauni izdevumi nav paredzami, jo aizsardzībai paredzēto līdzekļu palielināšanās līdz 2% no IKP bija ieplānota agrāk.

Ko vērta ir lielākā militārā alianse pasaulē - Sputnik Latvija
Ko vērta ir lielākā militārā alianse pasaulē

 

Ziņu lente
0