Mirušās dvēseles: Latvijā "pazaudēti" 175 tūkstoši iedzīvotāju

CC BY-SA 2.0 / Helmuts R / Letie lidojumi RIX (123)Международный аэропорт Рига
Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi statistikas dienesti nav vienisprātis par iedzīvotāju skaitu Latvijā, ņemot vērā aprēķinos konstatēto starpību. Šķiet, 175 tūkstoši iedzīvotāju uzturas ārvalstīs, taču dzīvesvietu deklarējuši dzimtenē.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) rīcībā esošie dati liecina, ka šī gada sākumā dzīvesvietu Latvijā deklarējuši 2,144 miljoni cilvēku, savukārt Centrālā statistikas pārvalde (CSP) apgalvo, ka 2016. gada sākumā valstī dzīvojuši 1,969 miljoni cilvēku.

Самолет компании Air France - Sputnik Latvija
Putins: iedzīvotāju skaita samazināšanās Latvijā ir katastrofa

Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārstāvis Kristaps Prēdelis paskaidroja, kur pazuduši 175 tūkstoši "mirušo dvēseļu". Viņš norādīja, ka PMLP datos tiek ņemts vērā tikai dzīvesvietu deklarējušo cilvēku skaits, bet CSP salīdzina datus ar citu iestāžu – nodokļu dienesta, Izglītības un zinātnes ministrijas, Nodarbinātības valsts aģentūras, Nacionālā veselības dienesta – sniegto informāciju un ar speciāla algoritma palīdzību aprēķina domājamo valsts iedzīvotāju skaitu.

Acīmredzot liela daļa ārvalstīs dzīvojošo valsts iedzīvotāju vēl joprojām savu dzīvesvietu deklarē dzimtajā valstī.

PMLP rīcībā esošie dati liecina, ka iedzīvotāju skaits ir samazinājies visās republikas nozīmes pilsētās, izņemot Rīgu, kur tas pieaudzis par 443 cilvēkiem. Lielākais iedzīvotāju skaita kritums vērojams Daugavpilī – par 1325 cilvēkiem, Rēzeknē — par 670 cilvēkiem un Liepājā — par 643 cilvēkiem. Tikai 18 novados (no 110) iedzīvotāju skaits ir pieaudzis, un visi šie novadi atrodas Rīgas apkaimē.

Iedzīvotāju skaits Latgalē samazinājies par 6127 cilvēkiem, Kurzemē – par 3937 iedzīvotājiem, Vidzemē — par 3425 iedzīvotājiem un Zemgalē – par 3382 iedzīvotājiem.

Ziņu lente
0