Apgānīts piemineklis padomju karavīriem Subātē

© Wikipedia / Aleksandrs TimofejevsПамятник павшим советским солдатам в Субате
Памятник павшим советским солдатам в Субате - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atriebībai par to, ka nav izdevies panākt lēmumu par Uzvaras pieminekļa nojauksanu, apgānīts piemineklis padomju karavīriem Subātē.

RĪGA, 4. jūlijs — Sputnik. Politiskais aktīvists, partijas "Par dzimto valodu" (ZaRJA) vadītājs Vladimirs Lindermans informēja, ka nezināmas personas apgānījušas padomju karavīriem veltīto pieminekli Subātē, ziņo RIA Novosti.

9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nacionālisti pieprasa Uzvaras pieminekļa demontāžu

Politiķis norādīja, ka, pēc viņa domām, tā ir atriebība, jo nav  izdevies panākt Saeimas lēmumu par Rīgas atbrīvotājiem veltītā monumenta nojaukšanu Uzvaras parkā Rīgā.

"Subātē (tā ir maza pilsētiņa pie robežas ar Lietuvu, 50 kilometru attālumā no Daugavpils) nozaimots piemineklis padomju karavīriem. Viņiem nekādi neizdodas nojaukt pieminekli Atbrīvotājiem Rīgā, tāpēc "partizāņo" pa stūriem," – ziņoja Lindermans.

Policija vēl nav sniegusi komentārus par incidentu. Nav zināms arī tas, vai par šo vandālisma aktu tiks ierosināta krimināllieta.

Ik gadus pie Uzvaras pieminekļa Rīgā 9. maijā Uzvaras dienas svinībām pulcējas simtiem tūkstošu cilvēku.

Iepriekš aktīvistu grupa publicēja internetā petīciju par Uzvaras laukuma atjaunošanu. Petīcijā varas iestādes tika aicinātas likvidēt Uzvaras monumentu. Petīciju parakstīja 10 tūkstoši cilvēki, un tā tika nodota izskatīšanai Saeimā.

Замок света Латвийская национальная библиотека - Sputnik Latvija
Līdz ar Uzvaras pieminekli Rīgai nāksies nojaukt arī bibliotēku

Nesen Latvijas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija noraidīja minēto iniciatīvu. Publicists Māris Ruks, viens no iniciatīvas autoriem, jau pirms lēmuma par pieminekļa likteni ierosināja laukuma perimetrā izvietot plakātus, kas stāstīs par valsts vēsturi.

Pieminekļa liktenis nelika mierā arī nacionālistisko organizāciju "Daugavas vanagi". Pēc viņu domām, Uzvaras pieminekli vajadzētu pārnest no Uzvaras parka un uzstādīt Zilupē, apdzīvotajā vietā trīs kilometru attālumā no Krievijas robežas – pēc viņu domām, piemineklis atgādinot gigantisku robežstabu.

Ziņu lente
0