Interneta šerifs pret krāpniekiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā izstrādāta elektroniskā sistēma Veriff, kas acumirklī identificē personību un pārbauda informāciju par potenciālo pircēju.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Lielākais interneta veikals Hansapost, kas darbojas Igaunijā un Latvijā, ir kļuvis par pirmo kompāniju Baltijas valstīs, kas ieviesusi sistēmu Veriff. 2015. gadā Hansapost apgrozījums pārsniedza 17 miljonus eiro, vēsta Sputnik Igaunija.

Hansapost attīstības direktors Tims Ranu pastāstīja Sputnik, ka jauno sistēmu izstrādājuši divi cilvēki — Veriff izpilddirektors Kārels Kotkass un jauns programmētājs, kura vārds netiek atklāts. Lielu ieguldījumu sistēmas izstrādē ir sniedzis investors Linars Vijks.

Hansapost valdes loceklis Tāvi Rajurs paskaidroja, ka uzņēmuma apgrozījumā lielāko daļu veido darījumi ar nomaksu. Šādos gadījumos ir svarīgi garantēt, ka pircējs izmanto savu, nevis citas personas informāciju. Laiku pa laikam diemžēl pasūtījumi tiek veikti ar cita cilvēka personas kodu, tādējādi nodarot zaudējumus gan tirgotājam, gan tiem, kas kļuvuši par personības zādzības upuriem.

"Mūsu uzdevums ir aizsargāt klientus. Jaunā lēmuma priekšrocība ir tāda, ka godīgam pircējam pasūtījuma noformēšanas process nekļūs sarežģītāks, bet krāpniekiem darboties būs daudz grūtāk," — teica Vijks.

Sistēma balstās uz sakariem ar IeM un dažādiem reģistriem, kam vajadzīgas vien dažas sekundes, lai apstiprinātu pircēja personību. Ne pārdevējs, ne godīgs klients ne ar ko neriskē.

"Veriff ir īsts šerifs identifikācijas jomā: mēs aizsargājam no krāpniekiem, — teica Kārels Kotkass, viens no programmas veidotājiem. — Pircējs interneta veikala norāda personas kodu un dokumenta numuru, un dažu sekunžu laikā Veriff pārbauda identitāti un informāciju par klientu dažādos reģistros un datubāzēs un apliecina, ka cilvēks ir dzīvs un rīcībspējīgs. Tas ļauj samazināt riskus, bet pārdevēji un policija varēs daudz  efektīvāk izmantot laiku, ko iepriekš tērēja pārbaudei.

Līdzīgas programmas tiek izmantotas daudzās valstīs, un tām ir dažādi nosaukumi. Visplašāk pazīstams un efektīvāks ir E-Verify, bezmaksas interneta programma darba meklētāju ASV pārbaudei. Tās galvenais mērķis ir nepieļaut cilvēku pieņemšanu darbā bez darba atļaujas (to vidū ir ārvalstu studenti, nelegālie imigranti u.c.).

Ziņu lente
0