Krievija vēlas būvēt kosmosa kuģi ar atomdzinēju

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasMarsa makets Kosmosa muzejā. Foto no arhīva
Marsa makets Kosmosa muzejā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projekta autori plāno, ka kodolreaktors piegādās strāvu jonu iekārtai, kas radīs reaktīvo vilkmi.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Krievija gatavojas finansēt kosmosa kuģa projektu lidojumiem uz Mēnesi un Marsu, kas aprīkots ar kodolenerģijas iekārtu. Par to liecina informācija, kas publicēta valsts iepirkumu vietnē.

Pilnmēness. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija projektē kosmisko kuģi lidojumiem no SKS uz Mēnesi

Projekta finansējums sastādīs aptuveni 60 miljonus dolāru. Tā pasūtītājs ir korporācija "Roskosmos", izpildītājs – Keldiša vārdā nosauktais Pētījumu centrs.

Lēmums par kosmosa kuģa izstrādi ar kodolenerģijas iekārtu tika pieņemts 2010. gadā. Tā koncepcijā iekļautas plaša spekta uzdevumu risinājuma iespējas, tostarp arī Zemes pavadoņa pētījumi un misijas uz tālām planētām, ieskaitot kosmisko bāzu izveidi uz tām.

Jaunajā projektā paredzēta jonu elektroreaktīvo dzinēju izmantošana. Reaktīvā vilkme tajos tiek radīta, paātrinot jonu plūsmu ar elektriskā lauka palīdzību. Kodolreaktors "piegādā" šim procesam nepieciešamo elektrisko strāvu un radioaktīvās vielas ārējā vidē nenokļūst. Projektā paredzēts, ka dzinējā tiks izmantots ksenons.

Agrāk, XX gs. 60. gados ideju par kodolenerģijas iekārtas izmantošanu kosmiskajiem kuģiem izteica akadēmiķi Mstislavs Keldišs, Igors Kurčatovs un Sergejs Koroļovs. Darbs pie līdzīga projekta ritēja arī ASV, taču tika pārtraukts.

Ziņu lente
0