Politika

Igaunijas konservatīvā Tautas partija aicina izstāties no ES

© RiigikoguMartins un Marts Helme.
Martins un Marts Helme. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas konservatīvās Tautas partijas vicepriekšsēdētājs Martins Helme paziņoja, ka pēc "Brexit" Eiropas tautas var samierināties ar savu statusu – provinces nedemokrātiskā monstra sastāvā ar nejēdzīgu ekonomiku, vai izstāties no tā.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Pēc konservatīvās Tautas partijas (EKRE) viedokļa Lielbritānijas izstāšanās no ES ir ļoti nozīmīga, un Igaunijai arī vajadzētu izvērtēt savas attiecības ar savienību un nākotnē organizēt referendumu par dalību ES.

EKRA vicepriekšsēdētājs Martins Helme paziņoja BNS, ka vispirms sabiedrībā ir jānotiek dialogam, kurā tiks vispusīgi apsvērta dalība.

"Tālākā perspektīvā, domājams, vajadzēs pieprasīt arī mandātu. Šajā ziņā referendums ir labākais variants. Taču pašlaik referendums neko neparādītu," – viņš piebilda.

Helme uzskata, ka pēc Brexit ir skaidrs, ka "Eiropas tautas var samierināties ar savu provinces statusu nedemokrātiskā un ārkārtīgi birokrātiskā monstrā ar centralizētu sliktu ekonomiku, kas cieš pastāvīgu krīžu dēļ, vai izstāties no tā.

Brexit piekritēji Londonas ielās - Sputnik Latvija
Pēc Brexit franči sāk domāt par Frexit

"Igaunijas tauta nekad nav pilnvarojusi atteikšanos no savas neatkarības vai valsts pārvaldes demokrātiskajiem principiem. Ja mēs vēlamies kļūt par daļu no ES, kāda tā ir patiesībā, nevis no savienības, kāda mums tika solīta, ir godīgi jāatklāj tautai mūsu varianti un jāpieprasa jauns dalības mandāts. Faktiski ir vēlreiz jāpajautā igauņu tautai, vai mēs vēlamies atteikties no savas valsts," – sacīja Helme.

EKRE paziņoja, ka sveic Lielbritānijā noritējušā referenduma rezultātus – lēmumu izstāties no ES. Partija uzsvēra, ka lēmums ir ļoti nozīmīgs demokrātijas un tautu suverenitātes atjaunošanai Eiropā.

Lielbritānijas jaunais premjerministrs jāieceļ amatā līdz oktobrim - Sputnik Latvija
Video
Lielbritānijas jaunais premjerministrs jāieceļ amatā līdz oktobrim

"Konservatīvā Tautas partija vienmēr ir atbalstījusi Eiropas valstu un tautu sadarbību ekonomikas, drošības un kultūras jomās. Vienlaikus nepieciešams panākt, lai sadarbība garantētu valstu suverenitātes saglabāšanu. Tai ir jābūt brīvprātīgai, veidotai uz savstarpēja labuma un cieņas pamatiem, kā arī ar regulāri atjaunojamu tautas mandātu," – informēja partija.

Tāpēc EKRE cer, ka līdz ar Lielbritānijas izstāšanos no ES sāksies procesi, kas galu galā ļaus izveidot tieši tādu Eiropas tautu sadarbības formu.

Pēc partijas domām, problēmu rada augošais demokrātijas un suverenitātes zudums, kā arī pastāvīgā ekonomiskā stagnācija, kuras galvenais avots ir ES politiskā struktūra.

Martins Helme – Igaunijas prezidenta kandidāts no "konservatīvo" partijas. Valsts vadītāja vēlēšanas notiks 2016. gada vasarā.

 

Ziņu lente
0