Lietuva nesaņems kompensāciju no "Gazprom" – pusotru miljardu eiro

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasЗдание компании "Газпром"
Здание компании Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva nesaņems no "Gazprom" 1,4 miljardus eiro kā kompensāciju par augstajām gāzes cenām. Stokholmas Šķīrējtiesa atzina Lietuvas argumentus par nepietiekami pamatotiem.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Stokholmas Tirdzniecības palātas Šķīrējtiesa noraidīja Lietuvas prasību par kompensāciju aptuveni 1,4 miljardu eiro apmērā par "nepamatotām" gāzes cenām, ko tā pieprasīja no "Gazprom". Par to medijus informēja Lietuvas enerģētikas ministrs Rokas Masjulis.

"Stokholmas arbitrāža nesaskatīja pārkāpumus Krievijas koncerna darbībās," — teica Masjulis, norādot, ka Lietuva nav apmierināta ar šo lēmumu.

Pēc viņa teiktā, arbitrāžas izmaksas 1 miljona eiro apmērā esot sadalītas vienādi starp abām pusēm. "Arbitrāžas institūcijas spriedumā ir teikts, ka neviena no pusēm nav norādījusi prasības un iesniegusi pamatotus argumentus. Tas liecina, ka lieta ir diezgan sarežģīta, un nevienai no pusēm nav izdevies aizstāvēt savas pozīcijas," — teica Lietuvas ministrs.

Maģistrālais gāzes vads - Sputnik Latvija
Kijeva zaudēs atlaidi gāzei no Krievijas

"Šķīrējtiesa pievērsa uzmanību tam, ka termins "pareiza cena" ir parāk abstrakts, lai novērtētu iespējamos zaudējumus. Turklāt tiesneši nolēma, ka prasības piegādāt gāzi par zemāku cenu ir bezjēdzīgas," — teikts publicētā Lietuvas Enerģētikas ministrijas mājaslapā ziņojumā.

Prasību pret "Gazprom" Lietuvas Enerģētikas ministrija iesniedza Stokholmas Tirdzniecības palātas Šķīrējtiesai 2012. gada 3. oktobrī. Lietuvas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka "Gazprom" ir pārkāpis Lietuvos Dujos akciju līgumu, nenosakot taisnīgas cenas dabasgāzei, ko piegādā Lietuvai, un pieprasīja kompensāciju 5 miljardus Lietuvas litu (aptuveni 1,4 miljardus eiro pēc pašreizējā kursa) apmērā. "Gazprom" prasībai nepiekrita.

Ziņu lente
0