Politika

Pētījums: Latvijā atbalsta Krieviju, taču nekārtību nebūs

© AP Photo / Roman KoksarovПолиция блокировала улицы в ходе антиправительственной акции в центре Старой Риги
Полиция блокировала улицы в ходе антиправительственной акции в центре Старой Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētījuma rezultāti liecina, ka pat etnisko latviešu vidū ir prokrieviski noskaņoti cilvēki un Daugavpils – lielākā pilsēta Latgalē pat par 50 % padevusies Kremļa propagandai, taču, neskatoties uz to, masveida protestu iespēja Latvijā ir ļoti maza.

RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. Pētījuma autori vēlējās izvērtēt, cik lielā mērā Latvijas sabiedrību ietekmē Krievijas propaganda. Viņi secināja, ka tā patiešām darbojas, taču nemieru un Krievijas organizēto provokāciju aktīva atbalsta risks nav liels.

Города мира. Рига - Sputnik Latvija
1. maijā arodbiedrības rīkos protesta akciju Rīgas centrā

Pētījumu "Sabiedrības destabilizācijas iespējas Latvijā" organizēja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra darbinieki.

Uz jautājumu "Vai jūtaties piederīgs Krievijai?" 12,7% respondentu atbildēja "jā, noteikti" vai "drīzāk jā". Pie tam latviešu vidū šādas atbildes deva 3,6%, valsts krievvalodīgo vidū – 28,3%, rīdzinieku vidū – 14,9%, Daugavpils iedzīvotāju vidū – 33%.

21,7% respondentu uzskata, ka "krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības un intereses Latvijā tiek pārkāptas tādā mērā, lai Krievijas iejaukšanās būtu nepieciešama un pamatota." Latviešu vidū šādu viedokli pauž 10%, krievvalodīgo vidū – 41,3%. Rīgā tam piekrīt 36%, Daugavpilī – vairāk nekā puse iedzīvotāju.

Tomēr pētījuma autorus nomierināja tas, ka lielākā daļa iedzīvotaju netic tam, ka viņu darbības varētu valstī kaut ko mainīt un ar protestu palīdzību būtu panākamas pārmaiņas.

Sabiedriski politiskā aktivitāte Latvijas sabiedrībā ir ļoti zema, tāpēc ārējie faktori nevar izraisīt masveida protestus un nekārtības.

Крестьянско-фермерское хозяйство - Sputnik Latvija
Latvijas zemnieki gatavi sākt protesta akcijas

Sociologi ir secinājuši, ka pie separātisma nenovedīs pat tas, ka Latgales iedzīvotāju vidū Krievijas ideju atbalsts ir visplašakais.

Jāpiebilst, ka krievus un latviešus varētu saliedēt vērā ņemama neapmierinātība ar politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem. Ar dzīvi neapmierināti ir 14,5% respondentu. Latviešu vidū neapmierināti ir 13,2%, krievvalodīgo vidū – 16,1%, rīdzinieku vidū – 5,9%, bet Daugavpilī neapmierinātību ar dzīvi pauda veseli 56,1% iedzīvotāju.

Pētnieki konstatēja, ka krievu plašsaziņas līdzekļi gandrīz nemaz neaizsniedz latviešu auditoriju, bet krievvalodīgajiem ierosināja veltīt lielāku uzmanību, skaidrojot Latvijas politiku ES un NATO kontekstā. No valsts drošības viedokļa par prioritāti ir jāuzskata Latvijas mediju telpas aizsardzība un nostiprināšana, secināja sociologi.

Ziņu lente
0