ASV Valsts departaments iesaka uzbrukt Sīrijas valdībai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta pārstāvji vērsušies pie ASV prezidenta Baraka Obamas ar prasību pārvērtēt Sīrijā īstenoto politiku un sākt uzbrukumus Asada valdībai. Pēc viņu domām, tā ir vienīgā iespēja, kā cīnīties pret ISIS.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Vairāk nekā 50 vidēja ranga diplomāti pauda neapmierinātību ar ASV prezidenta Baraka Obamas politiku Sīrijā un ir parakstījuši memorandu, kurā aicina Obamas administrāciju uzbrukt Sīrijas prezidenta Bašara Asada valdībai, lai pārtrauktu piecus gadus ilgo pilsoņu karu, vēsta Sputnik.Igaunija, atsaucoties uz The New York Times.

Ситуация в сирийском городе Алеппо - Sputnik Latvija
Pentagons bombardē sabiedrotos Sīrijā

Memorandā, kura dokumentāciju avīzes rīcībā nodeva Valsts departamenta pārstāvis, teikts, ka amerikāņu politika ir sašutusi par nepārtraukto vardarbību Sīrijā. Dokumentā skan aicinājumi "saprātīgi izmantot ieročus no gaisa" – tas palīdzēšot "stimulēt ASV īstenoto diplomātisko procesu."

Šādi pasākumi tiek dēvēti par vienīgo metodi cīņā pret ISIS. Pēc diplomātu domām, tas palīdzētu sniegt atbalstu mērenajiem sunnītiem – sabiedrotajiem cīņā pret ISIS.

Tekstā norādīts, ka Obamas diplomātiskie centieni ar valsts sekretāra Džona Kerija palīdzību izbeigt konfliktu Sīrijā ir gandrīz iziruši.

Ierosinājumu parakstījis 51 politiķis. Izdevums atzīmēja, ka Baraks Obama diezin vai atbalstīs Valsts departamenta pārstāvju piedāvāto radikālo kursa maiņu.

Бегущие от смерти, Аммар Абдула, Сирия - Sputnik Latvija
ASV atstāj bez atbildes Krievijas sadarbības piedāvājumus

Valsts departamenta pārstāvis Džons Kirbijs atteicās komentēt memorandā ietverto informāciju. Viņš atzīmēja, ka Džons Kerijs ciena Valsts departamenta darbinieku lēmumu paust savu viedokli un pavēstīt to vadībai.

Dokumenta autori atzīmē, ka karadarbība varētu nest zināmu risku, piemēram, tā pasliktinās attiecības ar Krieviju, kura karā iejaukusies pēc Bašara Asada lūguma un palīdzējusi sākt darbu pamiera noslēgšanai.

Agrāk ASV valsts sekretārs Džons Kerijs noraidīja ierosinājumu izmantot Sīrijā Amerikas militāros spēkus.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров. Архивное фото - Sputnik Latvija
Lavrovs: attiecībās ar NATO un ES Krievija ir gatava atbrīvoties no šķēršļiem

Trešdien ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka Krievijai ir jāņem vērā, ka Savienoto Valstu pacietība Sīrijas konflikta un Sīrijas prezidenta Bašara Asada jautājumā izsīkstot. Vēlāk Valsts departamenta oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs paskaidroja, ka Kerijs nav draudējis Krievijai, Sīrijas konflikta kontekstā izsakoties, ka "ASV pacietība nav bezgalīga" – viņš tikai paudis satraukumu par pašreizējo situāciju.

Atbildot uz viņa vārdiem, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda izbrīnu, jo Krievija nav devusi nekādus solījumus Sīrijas jautājumā, un ieteica ASV būt pacietīgākai. Krievijas valdība uzsver, ka par Sīrijas prezidenta Bašara Asada nākotni var lemt tikai Sīrijas tauta.

Pašlaik ASV tikai izdara aviācijas uzbrukumus kaujiniekiem Sīrijā. Iepriekš Pentagons atzina, ka amerikāņu GKS uzbrukuši sabiedroto grupējumam Sīrijā, kas cīnās pret "Islāma valsti". Netālu no Almāras apdzīvotās vietas triecienu saņēma brigāde  Mutasim Brigade. Tā bija pirmā reize, kad ASV virspavēlniecība atzina, ka valsts GKS uzbrukuši sabiedrotajiem un "pašlaik nopietnākā neveiksme sadarbībā ar sunnītu spēkiem Sīrijas ziemeļos."

Ziņu lente
0