Atsvaidzināt aizsardzību: jaunā koncepcija un brīva NATO spēku dislokācija

© Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaDokumentu parakstīšana Saeimā. Foto no arhīva
Dokumentu parakstīšana Saeimā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas parlamenta pavasara sesijas pēdējā sēdē deputāti apstiprināja valsts aizsardzības jauno koncepciju un atļāva Ziemeļatlantijas alianses karaspēkam atrasties valstī bez īpašas saskaņošanas.

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Latvijas Republikas jaunā aizsardzības koncepcija, ko vakar apstiprināja Saeima, paredz koordinācijas un informācijas apmaiņas uzlabošanu NATO ietvaros un Baltijas valstu starpā. Pie tam parlaments atļāva NATO karavīriem uzturēties valsts teritorijā bez papildu saskaņošanas.

Par aizsardzības koncepcijas apstiprināšanu balsoja 65 deputāti, pret to nebalsoja neviens, 20 deputāti atturējās.

Dokumentā atzīmēts, ka  iedzīvotāju skaita samazināšanās vairo Latvijas iekšējo un ārējo ievainojamību pret ārējiem draudiem.

"Ņemot vērā Krievijas iekšpolitisko notikumu dinamiku, pieaugošo militāro klātbūtni NATO pierobežā un demonstrēto vēlmi izmantot militāro spēku politisku mērķu sasniegšanai, šīs koncepcijas darbības laikā draudi Latvijas drošībai pieaug," — teikts dokumentā.

Koncepcija norāda, ka izlūkošanas spējām un to tehniskajam nodrošinājumam ir jābūt tādam, lai lēmumu pieņēmējiem būtu maksimāli plaša informācija par Latvijas pierobežā notiekošo. Jāturpina arī pilnveidot izlūkinformācijas apmaiņu un rīcības koordināciju gan NATO, gan Baltijas valstu starpā.

"Liela varbūtība, ka Latvijai nāksies saskarties ne tikai ar mēģinājumiem pielietot asimetriskās karadarbības elementus, bet arī ar militārās maldināšanas pasākumiem. Savlaicīgai draudu identificēšanai ir jāattīsta analītiskās spējas, lai apstrādātu lielu informācijas daudzumu un orientētos vidē, kur var tikt izplatīta nepatiesa, grūti pierādāma un pretrunīga informācija," – uzsver koncepcijas autori.

Laipni lūdzam

ASV karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts domes deputāts uzskata, ka NATO "uzprasās"

Koncepcijā norādīts, ka Bruņota konflikta gadījumā valsts militāro aizsardzību veic Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki (NBS), bet valsts civilās aizsardzības sistēma atbalsta NBS.

Pie tam Saeima pieņēma galīgajā lasījumā grozījumus Likumā par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem, kas nosaka, ka NATO kareivjiem nenāksies apstiprināt Saeimā uzturēšanos Latvijā.

Pašlaik likums paredz, ka parlaments apstiprina ārvalstu militāro formējumu klātbūtni Latvijā, ja tā nav saistīta ar mācībām un manevriem, ja karavīru skaits vienā pasākumā pārsniedz 100 cilvēkus un to uzturēšanās laiks pārsniedz pusgadu.

Šodien likums tika papildināts ar izņēmumu attiecībā uz NATO un atsevišķām tās dalībvalstīm.

Ziņu lente
0