Pēkšņa pārbaude: sakarnieki pilda savu uzdevumu, NATO ceļ trauksmi

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasMilitārās mācības. Foto no arhīva
Militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Rietumu kara apgabalā dislocētās sakarnieku vienības apgūst radiosignāla pārraidi apstākļos, kuros nosacītais pretinieks izmanto radioelektronisko traucējumu līdzekļus. NATO informē, ka tādu mācību sekas nav prognozējamas.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Krievijas Rietumu kara apgabalā dislocētās sakarnieku vienības pilda uzdevumus, kuru mērķis ir radiosakaru organizēšana, kā arī lauka sakaru punktu apsardzība. Mācības norit kaujas gatavības pēkšņās pārbaudes ietvaros. Krievijas bruņoto spēku pārbaude sākās otrdien saskaņā ar BS virspavēlnieka Vladimira Putina rīkojumu.

Поднятие флага НАТО - Sputnik Latvija
Lietuvā startēja NATO militārās mācības "Dzelzs vilks"

"Kaujas gatavības pēkšņās pārbaudes laikā Rietumu kara apgabala pārvaldes brigādes sakarnieki sāka pildīt uzdevumus, kuru mērķis ir vadu, radioreleju un radio sakaru organizēšana, lauka kontroles punktu un sakaru punktu apsardzes un aizsardzības organizēšana," – vēsta apgabala preses dienests.

Brigādes vienības apgūst kontroles signālu nodošanu apstākļos, kuros nosacītais pretinieks izmanto radioelektroniskās cīņas līdzekļus. Īpaša uzmanība tiek veltīta maskēšanās jautājumiem un aizsardzībai pret diversijām.

Krievijas bruņoto spēku kaujas un mobilizācijas gatavības pēkšņā pārbaude turpināsies līdz 22. jūnijam. Pirmo reizi pārbaude vienlaikus notiks četros kara apgabalos.

Pilnā gatavībā

NATO nekavējoties sāka kritizēt mācības. Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sūkstījās, ka tamlīdzīgas pēkšņas kaujas gatavības pārbaudes kaitē no "caurskatāmības un prognozējamības" viedokļa, kā arī nedod iespēju tās novērot.

Датская военная техника во время военных учений Combined Resolve III - Sputnik Latvija
Vācu mediji stāsta par NATO problēmām ar ģeogrāfiskajām kartēm

"Viena no problēmām, ko rada pēkšņas mācības, ir tā, ka tas ir paņēmiens nepildīt Vīnes vienošanās un nebrīdināt par pēkšņu mācību norisi," – paziņoja Stoltenbergs.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka Krievija ir informējusi Vīnes līguma dalībvalstu kara atašejus par Bruņoto spēku pēkšņu pārbaudi. Krievija ir iesniegusi visu informāciju, atzīmēja aizsardzības ministra vietnieks Anatolijs Antonovs, neskatoties uz to, ka Vīnes līguma noteikumi uz pārbaudi neattiecas.

"Tas apliecina Krievijas Aizsardzības ministrijas vēlmi paplašināt brīvprātīgās caurskatāmības pasākumus un stiprināt uzticību," – uzsvēra AM pārstāvis.

Vīnes vienošanās, kas tika parakstīta 2011. gadā EDSO forumā, paredzēta dalībvalstu uzticības un drošības tālākai nostiprināšanai (EDSO pievienojušās 57 valstis Eiropā, Azijā un Amerikā). Saskaņā ar tās noteikumiem dalībvalstis ik gadus iesniedz informāciju par bruņotajiem spēkiem, bruņojuma un tehnikas galvenajām sistēmām, plānošanu aizsardzības jomā un militāro budžetu.

Ziņu lente
0