Īsts blondīns Afganistānā

© Sputnik / Kasra RouyeeGolamreza Madžidi
Golamreza Madžidi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gaišmatainais un zilacainais afgānis stāsta, cik smagi klājas blondīnam Tuvajos Austrumos. Irānā viņš juta vismaz meiteņu uzmanību, bet vēsturiskajā dzimtenē – Afganistānā viņu uzskata par spiegu.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Afgānis ar neparasto ārieni pastāstīja Sputnik Dari, kā klājas blondīnam Afganistānā.

Golamreza Madžidi ir parasts afgānis. Pareizāk sakot, ne gluži parasts. Viņa āriene nepavisam nelīdzinās Tuvo Austrumu iedzīvotāju tipam: viņam ir gaiši zeltaini mati, zilas acis un balta āda, kas viegli apdeg karstajos saules staros.

Pirms 30 gadiem viņa vecāki dzivoja Irānā, kur piedzima Golamreza. Pirms sešiem gadiem viņš atgriezās senču dzimtenē, un tagad dzīvo Kabulā. Viņš jūtas ļoti vientuļš, jo diezin vai Afganistānas galvaspilsētā atradīsies kāds cilvēks ar līdzīgu ārieni.

"Jā, mani bieži uzskata par vācieti, — Golamreza stāstīja intervijā Sputnik. — Cilvēki, kas atceras PSRS militārā kontingenta klārbūtni, uzskata mani par krievu un sauc par "šuravi" ("padomju cilvēks" tulkojumā no dari – red.). Daži domā, ka esmu anglis…"

Dažam labam neparastā āriene dāvātu lielisku iespēju izcelties pūlī un piesaistīt garāmgājēju sajūsmu, taču Golamrezam dzīvē tik jauki vis neklājas.

"Vairākkārt mani ir apmētājuši ar akmeņiem un nolamājuši. Biju spiests bēgt. Nevaru taču huligāniem skaidrot, kas es esmu," – atceras Golamreza.

Конец девятилетней афганской войны. Кадры из архива - Sputnik Latvija
Video
Deviņu gadu kara beigas Afganistānā. Kadri no arhīva

Tikai retais afgānis nēsā līdzi dokumentus, taču mūsu varonim tie ir nepieciešami. Viņa dokumentus pārbauda gandrīz katrā publiskā vietā, vairākas reizes dienā. Starp citu, bieži nākas apstiprināt, ka dokumenti patiešām ir īsti. Policistus satrac Golamrezas melodiskais akcents, ko viņš ieguvis, dzīvojot Irānā.

Arī viņa klātbūtne mošejā vai tās apkaimē svētku pasākumu laikā rada bažas. "Neesmu vēl sācis lasīt namazu, bet mani jau uzņem video un fotografē, — stāsta neparastais musulmanis. – Pēc tam cilvēki publicē fotogrāfijas Facebook ar paskaidrojumiem, ka ārzemnieks pārgājis islāma ticībā un tagad pielūdz Dievu mošejā plecu pie pleca kopā ar viņiem."

Golamreza ilgojas pēc laikiem, kad viņš dzīvojis Irānā.

"Tolaik man, tāpat kā jebkuram citam blondīnam, pievērsa uzmanību, — viņš stāsta. – It īpaši vietējās meitenes, jo gaiši mati tiek uzskatīti par vīrišķīgās pievilcības etalonu. Jā, bija daudz vieglāk iegūt jaunus draugus. Afganistānā, manā vēsturiskajā dzimtenē, man klājas daudz grūtāk. Šeit mana āriene par labu nenāk. Diemžēl šodien eiropeiska āriene Afganistānā rada diskomfortu un var kļūt pat bīstama, piesaistīt teroristu vai nolaupītāju uzmanību," – nopūšanas un skumji smaida blondais afgānis Golamreza Madžidi.

Ziņu lente
0