Atrasta saikne starp strēlnieku no Orlando un radikāli noskaņotu imamu

© REUTERS / JIM YOUNGCilvēki sēro par bojāgājušajiem apšaudē naktsklubā Orlando
Cilvēki sēro par bojāgājušajiem apšaudē naktsklubā Orlando - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Omārs Matins – cilvēks, kurš vakar geju klubā Orlando nošāva 50 cilvēkus, bijis pazīstams ar radikāli noskaņotu imamu, teroristu vervētāju.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Omārs Matins, strēlnieks no Orlando, bijis pazīstams ar radikālo imamu Abu Tabahu (Marks Dveins Robertsons), kam tika piespriests cietumsods par kūdīšanu uz vardarbību un teroristu vervēšanu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Fox News publicēto informāсiju.

"Tas, kas notika Orlando, nav nejaušība. Matins bija uzņemts Robertsona musulmaņu garīgajā seminārā," – informē tiesībsargājošo orgānu pārstāvji.

Musulmanis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps atkārtoti aicina aizliegt musulmaņiem iebraukt ASV

47 gadus vecais Marks Dveins Robertsons ir bijušais jūras kājnieks, ASV armijas karavīrs. Jau 90. gados viņš sapulcēja bandu "Ali Baba un četrdesmit laupītāji". Noziedznieki aplaupīja vairāk nekā desmit bankas, pasta nodaļas un privātmājas, kā arī nogalināja trīs policistus.

"Ali Baba" tika turēts aizdomās par to, ka viņš bijis Ēģiptes islāmistu garīgā līdera un reliģiskā skolotāja šeiha Omāra Abdela Rahmana miesassargs. Omārs Abdels Rahmans pazīstams arī kā "Aklais Šeihs", kurš sagatavoja un īstenoja pirmo sprādzienu Vispasaules Tirdzniecības centrā Ņujorkā 1993. gada 26. februārī. Terorakta rezultātā gāja bojā 6 cilvēki.

Vēlāk Robertsons sāka sevi dēvēt par Abu Tabahu un organizēja savu reliģisko mācību iestādi. Džonatanam Himenesam, vienam no saviem mācekļiem, viņš ieteica iesniegt viltotas deklarācijas nodokļu atmaksai un par iegūtajiem līdzekļiem doties uz Mauritāniju, lai apgūtu terorismu.

Ātrās palīdzības automašīnas ASV. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Apšaudē naktsklubā ASV beigusies traģiski

Vēlāk ASV varas iestādes noķēra Himenesu. Viņam tika piespriesta brīvības atņemšana par melīgu datu sniegšanu un sazvērestību ar mērķi piekrāpt Valsts iekšējo ieņēmumu dienestus. Robertsonam tika piespriesta brīvības atņemšana uz 4 gadiem par nelikumīgu ieroču apgrozījumu un krāpšanos ar nodokļiem.

Sestdienas naktī geju klubā Orlando notika ASV vēsturē lielākā pilsoņu masveida apšaušana – 50 gājuši bojā un 53 guvuši ievainojumus. FIB informēja, ka aizdomās turamais Omārs Matins piezvanījis uz ārkārtas palīdzības numuru un pavēstījis, ka pieder pie ASV un Krievijā aizliegtā teroristiskā grupējuma "Islāma valsts". Matina tēvs paziņoja, ka noziegums nav izdarīts reliģisku apsvērumu dēļ, taču atzina, ka viņa dēls ienīdis seksuālo minoritāšu pārstāvjus.

Vēlāk atbildību par teroraktu naktsklubā uzņēmās grupējums ISIS un pavēstīja, ka bruņoto uzbrukumu īstenojis grupējuma kaujinieks.

 

Ziņu lente
0