ASV Valsts departaments uzskata Krievijas darbības par provokāciju

© Sputnik / Сергей Мелконов2-й кавалерийский полк США в Даугавпилсе
2-й кавалерийский полк США в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners apgalvo, ka Ziemeļatlantijas alianse nevienu neapdraud.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Krievijai ir jāpārtrauc savas provokatīvās darbības attiecībā pret NATO, vēstīja ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners, ziņo RIA Novosti.

"NATO ir alianse, kas radīta aizsardzībai, tā neapdraud Krieviju. Krievijai ir jāpārtrauc savas provokatīvās darbības," – informēja Toners sarakstē ar sociālā tīkla Twitter lietotājiem.

NATO ir Eiropas valstu, ASV un Kanādas militāri politiskā savienība. Tā nodibināta 1949. gadā. Faktiski jau kopš savas dibināšanas brīža NATO darbība tika vērsta pret PSRS un vēlāk arī 1955. gadā izveidotās Varšavas līguma organizācijas dalībvalstīm.

Церемония открытия американского комплекса ПРО Aegis Ashore на румынской военной базе в Девеселу - Sputnik Latvija
NATO gatavo placdarmu Austrumeiropā karam ar Krieviju

1990. gada februārī pēc pārrunām par Vācijas apvienošanos rietumvalstis apsolīja PSRS – NATO nepaplašināsies austrumu virzienā. Taču saistības tika pārkāptas. Lielākā NATO paplašināšanās notika pēc "aukstā kara" beigām. 1999. gadā NATO iestājās bijušās Varšavas līguma valstis – Ungārija, Polija un Čehija, 2004. gadā aliansei pievienojās Bulgārija, Rumānija un Slovākija, kā arī Latvija, Lietuva, Slovēnija un Igaunija.

NATO attiecības ar Krieviju pasliktinājās 2014. gada martā, kad Krimas pussala pieņēma lēmumu pievienoties Krievijai.

2015. gada maijā alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs informēja, ka NATO palielinās manevru un patruļu skaitu pie NATO austrumu robežām, turklāt tiek plānota alianses spēku paplašināšanās, lielākā kopš "aukstā kara" laikiem, ņemot vērā bloka dalībvalstu apdraudējumu pie alianses austrumu un dienvidu robežām.

Ziņu lente
0