Baltijas lepnums: geju parāde Lietuvā

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASBaltic Pride 2013, Viļņa. Foto no arhīva
Baltic Pride 2013, Viļņa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņas mērs neiebilst pret geju parādi Lietuvas galvaspilsētā, Donijs Montels un Dana International uzstāsies koncertā Baltic Pride, bet Lietuvas Krievu sabiedrība kategoriski iebilst pret parādes ietvaros organizētā pasākuma norisi Krievu Drāmas teātrī.

RĪGA, 27. maijs – Sputnik. 18. jūnijā Lietuvas galvaspilsētā notiks seksuālo minoritāšu maršs Baltic Pride (Baltijas lepnums).

Lietuvas Geju līga šādus pasākumus ir organizējusi arī agrāk, taču ik reizi tai radās problēmas ar policiju un pašvaldību, jo toreizējais Viļņas mērs Arturs Zuoks uzskatīja – šāda veida svētki pilsētai nav vajadzīgi. Savukārt viņa pēcnieks Remiģijs Šimašis aktīvi iestājas par seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu Lietuvā un pasākuma organizatoriem šķēršļus ceļā nelika. Tiesa, viņš pats parādē nepiedalīsies.

Vasaras sākumā, 18. jūnijā pilsētas centrā – Lielkņaza Ģedimina prospektā notiks gājiens ar lozungu "Mēs esam cilvēki, nevis propaganda!" Pēc tam notiks mītiņš Bernardīņu dārzā, koncerts fabrikā Loftas, kurā uzstāsies "Eirovīzijas" zvaigznes – Dana International no Izraēlas, pirmā sieviete transvestīts, kas uzvarējusi Eiropas dziesmu konkursā, un Donijs Montels, kurš Lietuvu "Eirovīzijā" pārstāvējis jau divas reizes.

Viens no parādes pasākumiem notiks Lietuvas Krievu Drāmas teātrī. Pasākuma ietvaros pazīstami LGBT aktīvisti no visas pasaules stāstīs par savu cīņu par vienlīdzīgām tiesībām. Tā dalībnieku vidū ir Islandes ekspremjere Johanna Sigurdardotira un viņas sieva (Sigurdardotira ir pirmā valdības vadītāja vēsturē, kas stājusies viendzimuma laulībā), homofobu nogalinātā amerikāņu studenta Metjū Šeparda vecāki un seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvis Deniss Vamala no Ugandas.

Lietuvas Krievu savienība protestēja pret konferences norises vietu un sākusi vākt parakstus par tās pārcelšanu uz neitrālāku vietu.

"Lietuvā vairs nav tik daudz mums, krieviem dārgu vietu. Krievu Drāmas teātris ir viena no mūsu galvenajām vērtībām, tāpēc mums ir nepieņemama homoseksuāļu konferences organizācija teātrī," – pavēstīja Lietuvas Krievu savienības priekšsēdētājs, parlamenta deputāts Sergejs Dmitrijevs.

LGBT karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Varavīkšņotais karogs pie ASV vēstniecības

Lielākā daļa – 70,3% Lietuvas iedzīvotāju iebilst pret geju parādes norisi, 69,8% apgalvo, ka viņu tuvinieku vidū LGBT nav. 2015. gadā ES iedzīvotāji tika lūgti novērtēt, kā viņi justos, ja viņu kolēģu vidū būtu gejs, lesbiete vai biseksuālis. 44% Lietuvas iedzīvotāju šādu iespēju vērtēja ļoti negatīvi. Pret kolēģiem no LGBT aprindām iebilda arī rumāņi (42%), bulgāri (37%) un latvieši (34%). Aptaujas dati liecināja, ka 79% lietuviešu būtu neapmierināti, ja viņu bērnam būtu romāns ar tāda paša dzimuma personu – tas ir lielākais rādītājs ES.

Rīgā ik gadus notiek geju parādes – LGBT soļo pa Elizabetes ielu. 17. maijā, kad tika svinēta starptautiskā diena pret homofobiju, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu organizācija Latvijā "Mozaīka" par godu starptautiskajai dienai pret homofobiju nosūtīja varavīkšņotos karogus visām ārvalstu vēstniecībām Rīgā, tostarp arī Krievijas vēstniecībai. ASV, Lielbritānijas, Dānijas un Zviedrijas vēstniecības atbalstīja akciju un izkāra pie ēkām varavīkšņotos karogus.

Ziņu lente
0