Maskava izsaka iebildumus ASV militārajam atašejam

© Wikipedia / USAFASV Gaisa karaspēka lidmašīna RC-135U. Foto no arhīva
ASV Gaisa karaspēka lidmašīna RC-135U. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Gaisa karaspēku lidmašīna, atrodoties civilajai aviācijai paredzētajā ešelonā, pārvietojās ar izslēgtu transponderu. Krievijas Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka no tamlīdzīgām situācijām ir jāizvairās, lai netiktu pakļauti riskam pasažieru reisi.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija vakar izsauca ASV vēstniecības Krievijā aizsardzības atašeju. Sarunā ar diplomātu tika apspriests incidents ar ASV izlūklidmašīnu, kas virs Japānas jūras pietuvojusies Krievijas robežām, informēja Krievijas AM preses dienesta un informācijas pārvalde.

ASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV atzina: krievu piloti necenšas provocēt incidentus

"ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvim tika norādīts, ka 22. maijā Krievijas PGA sistēmas identificējušas ASV Gaisa karaspēku izlūklidmašīnu RC-135, kas veikusi izlūkošanu gaisa telpā virs Japānas jūras netālu no Krievijas Federācijas robežām," – teikts ziņojumā.

Pretgaisa aizsardzības līdzekļi identificēja ASV GKS izlūklidmašīnu RC-135 netālu no Krievijas robežām Japānas jūras gaisa telpā. Krievijas bruņoto spēku rīcībā esošā informācija liecina, ka ASV GKS lidmašīna lidojusi ar izslēgtu transponderu. Pie tam lidaparāts izmantojis civilās aviācijas laineru regulārajiem reisiem paredzētos augstuma ešelonus.

"Amerikāņu lidmašīnas ekipāžas neprofesionālo darbību rezultātā tika radīts sadursmes risks ar civilo aviokompāniju lidmašīnām," – pavēstīja AM pārstāvji.

Krievijas televīzijas un radio kompānija VGTRK svētdien informēja, ka Krievijas dispečeri novērsuši lidmašīnu iespējamu sadursmi virs Japānas jūras aptuveni 11 tūkstošu metru augstumā. Divām lidmašīnām pietuvojies neidentificēts lidaparāts, un attālums bijis ļoti bīstams.

Aizsardzības ministrija norādīja, ka nepieciešams veikt pasākumus, lai izslēgtu tamlīdzīgas situācijas amerikāņu izlūklidmašīnu lidojumos Krievijas robežu tuvumā.

Identifikācija ar cīņas metodēm

Pēdējā laikā notikuši vairāki incidenti, kuros iesaistītas ASV lidmašīnas. Piemēram, 15. maijā kara transporta izlūklidmašīna RC-135V pietuvojās piekrastei Kaļiņingradas apgabalā.

Aprīļa beigās Pentagons informēja, ka Krievijas GKS iznīcinātājs Su-27 pārtvēris amerikāņu izlūklidmašīnu RC-135 ar "neprofesionālām un bīstamām metodēm". Aprīļa vidū Pentagons pārmeta krievu lidotājiem uzbrukuma imitāciju ASV JKS eskadras kuģim Donald Cook Baltijas jūrā.

Krievijas Aizsardzības ministra jau vairākkārt ir informējusi, ka Krievijas lidmašīnu darbs atbilst gaisa telpas izmantošanas starptautiskajiem noteikumiem.

 

Ziņu lente
0