ES plāno atcelt bezvīzu režīmu "ārkārtas" situācijā

© snidely7Turcijas karogs pilsētas un kalnu fonā. Foto no arhīva
Turcijas karogs pilsētas un kalnu fonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Pēkšņās bremzēšanas" mehānisms ļaus ES pārtraukt bezvīzu režīmu ar Turciju, Ukrainu, Gruziju vai Kosovu, ja attiecībās ar valsti "notiks kaut kas neparedzēts."

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Eiropas Savienības dalībvalstu iekšlietu ministri piektdien panāca vienošanos jautājumā par tā saucamo "pēkšņo bremzēšanu", kas ļaus pārtraukt bezvīzu režīmu ar Turciju un citām valstīm, gadījumā, ja tās pārkāps nosacījumus, ziņo Sputnik Igaunija, atsaucoties uz BNS.

Президент Турции Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija
Erdogans vēsta, ka nebūs sarūgtināts, ja ES vīzu režīmu nemainīs

"Pēkšņās bremzēšanas" mehānisms ļaus ES valstīm pārtraukt bezvīzu režīmu ar Turciju, Ukrainu, Gruziju un Kosovu, ja šo valstu pilsoņi masveidā vērsīsies ES valstu iestādēs, meklējot patvērumu.

"Esmu priecīgs, ka šodien mēs vienojāmies par mehānismu, kas atvieglos procedūru pārkāpumu gadījumā," — teica ES priekšsēdētājs, Nīderlandes ministrs migrācijas jautājumos Klāss Deikhofs.

Viņš paskaidroja, ka mehānisms iedarbosies gadījumā, ja attiecībās ar kādu no valstīm "notiks kaut kas neparedzēts."

Ja Eiropas Parlaments apstiprinās mehānismu, to varētu pielietot, lai garantētu drošību gadījumos, ja trešā valsts nepiekritīs uzņemt tās teritoriju pametušos cilvēkus, kam nav atļauts uzturēties Eiropā.

Ministri un ES ierēdņi apgalvo, ka mehānisms skars visas valstis ar bezvīzu režīmu, ne tikai Turciju, kas vēl tikai cer to iegūt.

ES piedāvāja Turcijai bezvīzu režīmu, noslēdzot vienošanos par bēgļu plūsmas apturēšanu. Turcija, kas apsolīja uzņemt Grieķijā ieradušos bēgļus no Sīrijas, saņems 6 miljardus eiro no ES un solījumu paātrināt sarunas par iestāšanos ES.

Lai iegūtu bezvīzu režīmu Turcijai jāizpilda virkne nosacījumu, tomēr tās prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka izmaiņas likumā par cīņu ar terorismu netiks apspriestas.

Pēc ES amatpersonu domām, Turcijas pilsoņi var iegūt bezvīzu režīmu ne agrāk, kā oktobrī.

Ziņu lente
0