Hamburgas tiesa atzina par pieņemamiem vārdus par "gļēvulīgo muļķi Erdoganu"

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasTurcijas prezidents Redžips Tajips Erdogans. Foto no arhīva
Turcijas prezidents Redžips Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Turcijas valdības prasības ierosinātajā lietā pret satīriķi Vācijas tiesa atzinusi par pieņemamiem vārdus par "gļēvulīgo Erdoganu".

RĪGA, 18. maijs —Sputnik. Hamburgas zemes tiesa atzina par nepieņemamu lielāko daļu Jana Bēmermana dzejoļa, kas bija veltīts Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam, taču vārdi par "aprobežoto un gļēvo muļķi Erdoganu" atzīti par pieņemamiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz iknedēļas izdevuma Spiegel vietni internetā.

Vācu televīzijas raidījumu vadītājs un satīriķis Jans Bēmermans 31. martā telekanāla ZDF pārraides Neo Magazin Royalе ēterā nolasīja dzejoli par Erdoganu. Tajā Turcijas prezidentam tika piedēvēti noziegumi pret nacionālajiem minoritātēm un opozīciju, ka arī seksuālā izvirtība. Turcijas valdība nosūtīja Berlīnei verbālu notu ar prasību sākt minētā televīzijas vadītāja kriminālvajāšanu. Turku līderis iesniedza prasību arī Maincas prokuratūrā.

Hamburgas tiesa atzina par pieņemamiem dzejoļa fragmentus, kuros ir runa par "Erdogana apiešanos ar vārda brīvību Turcijā", piemēram, vārdi "gļēvs, kompleksu pārņemts un dumjš ir prezidents Erdogans" ("Sackdoof, feige und verklemmt, ist der Präsident Erdogan") un "viņš sit meitenes un valkā gumijas masku" ("Er ist der Mann der Mädchen schlägt und trägt dabei Gummimasken").

Spriedumā uzsvērts, ka tiesa ņēmusi vērā faktu: runa ir par politisku satīru.

Burgers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Erdogana burgeri" un dzejoļi – Vācija spiesta ierobežot agrākās brīvības

Tomēr lielākā dzejoļa daļa ir atzīta par nepieņemamu, piemēram, fragmenti, kuros apspriestas "seksuālās attiecības", raksta Spiegel. Erdogana advokāts paziņojis, ka ir apmierināts ar tiesas lēmumu. Bēmermana advokāts informēja, ka dzejoļa vārdi ir "izrauti no konteksta", tāpēc darbs ir izvērtēts nepareizi.

Līdztekus tiesas prāvai Hamburgā pret Bēmermanu ierosināta arī krimināllieta Maincā par ārvalsts prezidenta apvainošanu. Iepriekš Vācijas federālā valdība sankcionēja tās ierosināšanu, kā arī iespējamo tiesas televīzijas vadītāja kriminālvajāšanu.

Aprīlī Erdogana attieksme pret preses brīvību kļuva par diskusijas tematu kādā šovā Vācijā. Televīzijas žurnālists Ulrihs Kincle raksturoja prezidentu kā "neosultānu" un uzsvēra, ka Turcijā "uz cietumu dodas vairāk žurnālistu nekā uz darbu".

Ziņu lente
0