ASV Gaisa kara spēki izjūt finansējuma un tehnikas trūkumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV kara lidmašīnu vidējais vecums ir 27 gadi. Kopš Persijas līča kara beigām GKS kadri ir samazināti par 30%, informēja telekanāls FoxNews.

RĪGA, 14. maijs — Sputnik. ASV Gaisa kara spēkos jūtams profesionālo kadru un tehnikas trūkums, ņemot vērā pastāvīgu budžeta samazināšanu, informē RIA Novosti, atsaucoties uz televīzijas kanāla Fox News sniegtajām ziņām.

Солдаты НАТО на полигоне Адажи во время учений - Sputnik Latvija
Stoltenbergs: NATO neatteiksies no kodolieročiem

Telekanāla sagatavotajā raidījumā atskanēja informācija par to, ka pašlaik ASV GKS trūkst vismaz 700 pilotu un 4 tūkstošu aviācijas speciālistu, kas spētu uzturēt lidmašīnas tehniskā kārtībā. Līdzekļu trūkums ir tik spilgts, ka dažu GKS bāzu darbinieki ir spiesti meklēt rezerves daļas norakstīto mašīnu "kapsētā" vai aviācijas muzejā.

"Noguruši ir ne tikai cilvēki, – nogurusi ir visa aviācija. Mums ir 20 lidmašīnas, taču gaisā pacelties var tikai deviņi bumbvedēji," – korespondentam pastāstīja vecākais seržants Brjūss Pfrommers no aviobāzes "Elsvorta" Dienvidu Dakotā, kur dislocēta stratēģisko bumbvedēju 28. aviācijas eskadriļa.

"Bumbvedējs, kurā lidoju pirms 20 gadiem, bija nolidojis tikai tūkstoš stundas. Pašlaik izmantojam lidmašīnas, kas nolidojušas vairāk nekā 10 tūkstošus stundu," – atzina seržants un piebilda, ka pašlaik lidmašīnas lūstot biežāk nekā pirms 20 gadiem.

ASV kara lidmašīnu vidējais vecums ir 27 gadi. Kopš Persijas līča kara beigām GKS kadri ir samazināti par 30%, lidmašīnu skaits – par 40%, iznīcinātāju eskadriļu skaits ir sarucis par 60%.

"Desmit gadu laikā GKS programmas finansējums ir kļuvis divreiz mazāks," – intervijā telekanālam vēstīja aviācijas kapteine Elizabete Džārdinga.

Līdzīga situācija vērojama aviobāzē "Šou" Kalifornijas dienvidos, kur dislocētas trīs iznīcinātāju F-16 eskadriļas. Rezerves daļu trūkuma dēļ nekavējoties pacelties gaisā spēj tikai 42% no 79 iznīcinātājiem, skaidroja aviobāzes darbinieks pulkvedis Stīvens Džosts.

Telekanāls stāstīja, ka finansējums sācis rukt pirms trim gadiem, un GKS bijuši spiesti masveidā samazināt kadru skaitu. Atlikušie gaisa spēku darbinieki bija spiesti strādāt papildu maiņās, nevis lidot. Tagad piloti daudz laika velta administratīvajam darbam

Ziņu lente
0