Tallinas Botāniskais dārzs aicina apmeklēt Tulpju festivālu

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasTulpes. Foto no arhīva
Tulpes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
13. maijā Tallinas Botāniskajā dārzā sāksies piektais Tulpju festivāls, kas turpināsies līdz mēneša beigām. Festivāla viesiem būs iespēja apskatīt 350 šķirņu tulpes.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Tradicionāli maijā Tallinas Botāniskajā dārzā norisinās Tulpju festivāls, un iedzīvotājiem un pilsētas viesiem būs iespēja apskatīt 350 šķirņu ziedus. Visi interesenti var iepazīties gan ar jaunumiem, gan jau pazīstamām šķirnēm. Izstādē tiks prezentētas arī narcises, hiacintes, krokusi un daudzas citas sīpolpuķes.

Tallinas Botāniskā dārza mārketinga un komunikāciju speciāliste Sigrīda Vjastra pastāstīja, ka šogad Tulpju festivāls tiek organizēts  jau piekto gadu.

"Botāniskā dārza viesiem tiks piedāvātas desmit jaunas tulpju šķirnes. Pagājušā gada rudenī īpaši festivāla vajadzībām tika iestādīti aptuveni desmit tūkstoši tulpju sīpolu," — stāstīja Vjastra.

Viņa atgādināja, ka pirmās tulpes Igaunijā parādījās XVIII gs. beigās. Konkrēti dati par tiem kļuvuši zināmi XIX gs. beigās, kad tulpes jau bija izplatītas Tallinā un Tartu. Taču audzēt tulpes Igaunijā sāka pagājušā gadsimta sākumā, kad attīstījās dekoratīvā dārzkopība.

Festivāls sāksies jau piektdien, taču oficiālā atklāšana notiks svētdien, 15. maijā. Par godu šim notikumam Tallinas Botāniskajā dārzā notiks ansambļa Raul, Marie un Robert Vaigla koncerts. Šajā dienā notiks arī bezmaksas ekskursijas ar Urmasu Lānsoo: pl. 12:10 un 14:00 — igauņu valodā un pl.16:30 — krievu valodā.

Tulpes ieradušās no Turcijas

Šodien tulpes ir vienas no populārākajām un iemīļotākajām pavasara sīpolpuķēm. Krāsu un formu daudzveidība apbur cilvēkus jau gadsimtiem ilgi. Laika gaitā izaudzēti daudzi tūkstoši tulpju šķirņu, no kurām dažas ir sastopamas arī Igaunijā.

Muzeju nakts: Vecrīga - Sputnik Latvija
Infografika
Muzeju nakts: Vecrīga

Pieņemts uzskatīt, ka pirmās tulpes tika izaudzētas Holandē, taču tā gluži nav. Patiesībā tulpes tika ievestas Holandē un citās Eiropas valstīs no Turcijas, un pirmie puķu sīpoli Konstantinopoles tirgū (tagadējā Stambula) parādījās XVI gadsimtā.

Senos laikos pilsētas viesi pārsteigumā par puķes skaistumu, nosauca to par "djulbendu", kas tulkojumā no turku valodas nozīmē "turbāns". Vēlāk Eiropā puķe ieguva tās mūsdienīgo nosaukumu.

Ziņu lente
0