Politika

Padomju pieminekļu demontāžas projekts Polijā tiks iesniegts jūnija beigās

© Wikipedia / Gaj777 Padomju karavīru kapi Polijā. Foto no arhīva
Padomju karavīru kapi Polijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Nacionālās atmiņas institūts izstrādā projektu padomju pieminekļu nojaukšanai visā valstī un plāno šim nolūkam piesaistīt pašvaldību un valdības līdzekļus.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Polijas Nacionālās atmiņas institūta vadītājs Lukašs Kaminskis (IPN) plāno šī gada jūnija beigās iesniegt projektu, kura mērķis ir padomju pieminekļu nojaukšana visā valstī, ziņoja RIA Novosti, atsaucoties uz interneta portālā Onet publicēto informāciju.

Памятник советским воинам в Варшаве - Sputnik Latvija
Atmiņas ceļi: akcija noslēgusies Gdaņskā

Agrāk Kaminskis informēja, ka jānojauc un jānogādā muzejā aptuveni 500 padomju pieminekļi, kas simbolizē "komunistiskās sistēmas kundzību Polijā". Institūta pārstāvis Andžejs Zavistovskis paskaidroja, ka pieminekļi tiks izvietoti izglītojoši vēsturiskā muzejā, kura atrašanās vieta vēl netiek precizēta. Viņš uzsvēra, ka muzejā "atradīsies ar Sarkano armiju un komunismu saistītie pieminekļi."

Interneta portāls Onet vēstīja, ka tuvojas beigām IPN veiktā pieminekļu inventarizācija. Pašlaik to skaits vairs nepārsniedz divus simtus.

"Tuvāko divu mēnešu laikā mēs precīzi noskaidrosim, cik pieminekļi (ir palikuši), kāds ir to stāvoklis un kam pieder atsevišķi monumenti – lielākā daļa atrodas vietējo pašvaldību ziņā, taču daži pieminekļi, iespējams, pieder citiem subjektiem. Viss ir jānoskaidro, pēc tam iesniegsim plānu vietējām pašvaldībām un valdībai, jo tas nu ir skaidrs, ka IPN nevarēs segt visus izdevumus bez pašvaldības iestāžu atbalsta un valdības palīdzības," – paziņoja Kaminskis.

Viņš piebilda, ka muzeja atrašanās vieta tiks izraudzīta pēc pieminekļu inventarizācijas beigām, jo šis lēmums ir atkarīgs arī no pieminekļu kopskaita. Pie tam Kaminskis uzsvēra, ka institūts plāno izveidot izglītojošu iestādi nevis "nostalģijas Disnejlendu".

"Pats galvenais – lai nevienam nerastos šaubas par to, ka tie nebija pieminekļi, kuros izpaudusies poļu tautas patiesā pateicība Sarkanajai armijai," – atgādināja Lukašs Kaminskis.

Krievijas Vēstures biedrība jau aicināja Polijas varas iestādes atturēties no padomju karavīriem veltīto pieminekļu demontāžas un iznīcināšanas. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs izteicās, ka Polija ieņēmusi līdera vietu padomju pieminekļu apgānīšanas "sacensībās" Eiropā. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova savukārt paskaidroja, ka Maskava neapšaubāmi reaģēs uz padomju pieminekļu nojaukšanu Polijā, un izteica cerību, ka Polijas valdība mainīs savus plānus.

Ziņu lente
0