Ziemeļkoreja: reformas "čučhe" ideoloģijas aizsegā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasKims Čenuns
Kims Čenuns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korejas darba partijas septītais kongress tuvojas noslēgumam. Pretēji dažādu ekspertu gaidām, nekas sensacionāls tajā netika pasludināts, taču reformas gan ir gaidāmas.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Aģentūras Sputnik korespondents Andrejs Ivanovs, kurš pašlaik atrodas Phenjanā, izanalizēja dažus Kima Čenuna izteikumus un pavēroja kongresu, kas notika Tautas kultūras pilī, tomēr uzskata, ka Ziemeļkoreja stāv uz būtisku pārmaiņu sliekšņa.

ASV JKS raķešu eskadras kuģis - Sputnik Latvija
Mediji: Krievija un Ķīna vēlas padzīt ASV no savām robežām

Varbūt tās nebūs revolucionāras, kaut gan vārds "revolūcija" Korejas darba partijas līderu retorikā nav retums. Taču retorika var maldināt. Veikt radikālas reformas Kimam Čenunam neļaus viņa tuvākās aprindas, kuru viedokli viņš nevar ignorēt. Tomēr viņa ziņojums kongresam norādīja, ka viņš apzinās problēmas, kam nepieciešams risinājums. Īpašas grūtības rada ekonomika – Kims Čenuns atzinās, ka tās panākumi nav tik iespaidīgi kā politikā vai aizsardzībā.

Pretēji populārajam pieņēmumam, ko radījuši un atbalsta Rietumu mediji, Ziemeļkoreja nebūt nav nabadzīgākā valsts Āzijā, tomēr Kims Čenuns plāno pārvarēt ekonomisko atpalicību. Kā? Sekojot "čučhes" politikai – balstoties uz saviem spēkiem.

Tas nozīmē, ka jāpaātrina importa aizvietošanas process. Starp citu, līdzīga problēma pašlaik izveidojusies arī Krievijā – Rietumu sankcijām ir pakļautas abas valstis. Taču automašīnas un trolejbusi Phenjanas ielās, dažādi produkti veikalu plauktos un kioskos, nemaz nerunājot par ziemeļkorejiešu raketēm, liecina, ka šo uzdevumu KTDR drīzumā varētu atrisināt.

Kims Dongs Čuls - Sputnik Latvija
Ziemeļkorejā par spiegošanu notiesāts ASV pilsonis

Liela nozīme ir tam, ka Kims Čenuns plāno balstīties ne tikai uz valsts ekonomikas vadības instrumentu nostiprināšanu, bet arī uz iesaistīto cilvēku radošās iniciatīvas veicināšanu, attīstot darbuzņēmumu. Vienkāršāk sakot, ražošanas un lauksaimniecības uzņēmumiem, kas izpildīs valsts plānu, tiks dāvāta iespēja gūt papildu peļņu uz pasūtījumu, tostarp, iespējams, arī uz privātpersonu pasūtījumu rēķina.

Eksperti, kas vēro situāciju Ziemeļkorejā, ir pārliecināti, ka tur ir pietiekami daudz privāto uzņēmumu un to bagāto saimnieku. Ziemeļkorejas amatpersonas to noliedz, taču atzīst nelielas kooperācijas pastāvēšanu. Bet kurš tad Phenjanā brauc ar dārgajām automašīnām? Ne tikai ierēdņi, partijas vadītāji un speciālo dienestu darbinieki. Kurš pērk lielus un dārgus dzīvokļus jaunbūvēs? Arī dzīvokļu tirdzniecību Phenjanā oficiālās amatpersonas noliedz, taču tā pastāv, lai gan tiek dēvēta par apmaiņu ar piemaksu.

Amatpersonas noliedz pat reformas. Pat tādu vārdu nelieto, uzsverot, ka Ziemeļkorejas sabiedriski politiskā un ekonomiskā sistēma ir ideāla un nav vajadzības to reformēt.

Tomēr, kā tika minēts iepriekš, Kims Čenuns atzīst nepieciešamību pārvarēt valsts ekonomisko atpalicību. Tas ir fakts. Un reformas Ziemeļkorejā arī ir fakts. Spriežot pēc Kima Čenuna runas kongresā, tās ne tikai netiks pārtrauktas, bet gluži otrādi, saņems jaunu impulsu. Vismaz tāda cerība ir.

Ziņu lente
0