Itālijā aug imigrantiem piederošo uzņēmumu skaits

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itālija ir viena no divām valstīm, kur visbiežāk ierodas bēgļi no Tuvo Austrumu valstīm. Migranti, kuri valstī ieradušies sen, jau ir iejutušies. Tagad viņu uzņēmumi veiksmīgi konkurē ar vietējiem iedzīvotājiem.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Migranti Itālijā nodarbojas ar būvniecību un tirdzniecību, un bieži viņiem veicas tur, kur vietējie nespēj tikt galā ar krīzi, raksta Sputnik Itālija.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Franči uzskata migrantus par ievērojamu noziedzības avotu

Statistika liecina, ka 8,2% Itālijas iedzīvotāju ir migranti. Lielāko diasporu veido rumāņi (viņu skaits pārsniedz miljonu), tai seko albāņi, marokieši, ķīnieši un ukraiņi. Pēdējā laikā šī statistika ir mainījusies Eiropas migrācijas krīzes rezultātā: 2014. gadā lielākā daļa bēgļu nonāca ES caur Itāliju, bet 2015. gadā pirmo vietu ieņēma Grieķija. Lai gan pāvests Francisks parādīja itāliešiem kristīgas attieksmes piemēru, ne visi valsts iedzīvotāji priecājas par patvēruma meklētāju pieplūdumu.

Prakse liecina, ka migranti telšu nometnēs nedzīvo mūžīgi – drīz vien viņi sāk nodarboties ar biznesu. Fonds Leone Moressa (Fondazione Leone Moressa) vēsta, ka Itālijā kopš 2011. gada par 21,3% pieaudzis firmu skaits, kuru īpašnieki nav Itālijas pilsoņi, taču par 2,6% krities itāļu kompāniju skaits.  Šobrīd Toskānā katra piektā firma pieder migrantiem.

Imigranti visbiežāk nodarbojas ar tirdzniecību, celtniecību vai strādā pakalpojumu jomā, ieskaitot restorānu biznesu. Kopumā, no gandrīz 6 miljoniem Itālijas uzņēmumu ārvalstu pilsoņu īpašumā atrodas vairāk nekā 550 tūkstoši jeb 9,1%. Vairāk nekā puse no tiem ir reģistrēti Itālijas ziemeļu daļā, kas ir vēsturiski vairāk attīstīta un nodrošināta: Lombardijas, Lacio un Emīlija-Romanja.

Neskatoties uz iespaidīgajiem skaitļiem, jāatzīmē, ka migranti sastāda konkurenci itāliešiem tikai pakalpojumu jomā. Turklāt aptuveni trešdaļa no visiem ārvalstniekiem piederošajiem uzņēmumiem strādā lauksaimniecības nozarē, un ārvalstnieku novatorisko start-up projektu daļa veido tikai 2,1% no kopējā skaita.

"Uzņēmējdarbība ir viena no jomām, kurā migrantu ieguldījumi nacionālajā sistēmā ir skaidrāk redzami, " — raksta Leone Моressa fonda speciālisti. "Dati liecina par ārvalstu uzņēmēju pieaugošo lomu: izaugsme notiek visos valsts reģionos un virzienos. Ja šī situācija tiks pareizi izmantota, rezultātā pieaugs darba vietu skaits, tiks veicināta jaunu pakalpojumu parādīšanās, kā arī attīstīsies tirdznieciskās attiecības ar valstīm, no kurām ieradušies šie uzņēmēji."

Tiesa, pastāv vēl viens aspekts, kam pagaidām netiek pievērsta īpaši liela uzmanība – vai migrantu kompānijas spēs saglabāt tradicionālo itāļu produkcijas kvalitāti un servisu? Laiks rādīs.

Ziņu lente
0