Maijā Latvijā ieradīsies bēgļi

© Sputnik / Boris Vdovenko / Pāriet pie mediju bankasBēgļu nometne Maķedonijā
Bēgļu nometne Maķedonijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija vēlas sodīt ES valstis par nepieņemtajiem bēgļiem. Pret šo ierosinājumu iebilst Igaunija un Lietuva, bet Latvijā ieradīsies vēl trīsdesmit bēgļi.

RĪGA, 6. maijs — Sputnik. Bēgļu pārvietošanas programmas ietvaros maijā Latvijā ieradīsies 20-30 patvēruma meklētāji, informēja Pilsonības un migrācijas pārvaldes (PMLP) direktora vietniece Maira Roze.

Беженцы в вагоне поезда - Sputnik Latvija
Aprīlī Latvijā ieradīsies jauni bēgļi

Pašlaik programmas ietvaros Latvijā atrodas jau 23 cilvēki. Maira Roze paskaidroja, ka likums nosaka precīzus kritērijus: bēgļa statusu iespējams piešķirt, ka cilvēks tiek vajāts rases, reliģiskās piederības, nacionalitātes, etniskās vai politiskās piederības dēļ. Ja minētie draudi nav konstatēti, PMLP pieņem lēmumu par cita statusa piešķiršanu.

Uz jautājumu par to, vai pārvietojamo personu vidū ir arī ekonomiskie bēgļi, PMLP pārstāve uzsvēra, ka iestāde izvērtē visus apstākļus, taču šādas personas visbiežāk sastopamas to vidū, kas nelegāli šķērso Latvijas austrumu robežu.

Bēgļu uzņemšana varētu dāvāt Latvijai iespēju ietaupīt aptuveni septiņus miljonus eiro, jo nesen Eiropas Komisija ierosināja noteikt ES dalībvalstīm sodu 250 000 eiro apmērā par katru neuzņemto bēgli.

Igaunija un Lietuva pret šo iniciatīvu kategoriski iebilst. Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs intervijā avīzei Postimees pastāstīja, ka šāda nodokļa ieviešana spilgti apliecinās atteikšanos no brīvprātības principa. Viņš atzīmēja, ka būtu jāsaglabā Dublinas vienošanās. Saskaņā ar tām bēgļiem ir jālūdz  patvērums pirmajā ES valstī, kurā tie ieradušies, un viņus iespējams deportēt uz šo valsti, ja bēgļi šķērso citas ES valsts robežu.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite oficiālā komentārā paziņoja, ka Eiropas Komisijas ierosinātie piespiedu pasākumi neveicina ES vienotību un migrācijas krīzes noregulēšanu un bēgļu automātiskā sadalījuma mehānisms pārvērtīsies par atklātu ielūgumu migrantiem.

ES valstis jau maksā Turcijai par to, ka tā piekritusi uzņemt visus nelegālos migrantus, kas ieradušies Grieķijā no 20. marta. Atbilstoši Eiropas Savienības un Turcijas līgumam, Latvija samaksās trīs miljonus eiro, bet Lietuva – piecus miljonus. Ja Turcija izpildīs visas ES prasības, tai tiks piešķirts bezvīzu režīms ar Šengenas vienošanās dalībvalstīm.

Ziņu lente
0