Jaunais virspavēlnieks gatavo NATO spēkus Eiropā cīņai ar Krieviju

© REUTERS / Jeon Heon-kyun/PoolĢenerālis Kērtiss Skaparoti. Foto no arhīva
Ģenerālis Kērtiss Skaparoti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kērtiss Skaparoti uzskata, ka Krievija apdraud alianses dalībvalstis tāpat kā starptautiskais terorisms un bēgļu krīze.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Aliansei ir jābūt gatavai pretoties draudiem no Krievijas puses un teroristiem, paziņojis jaunais NATO apvienoto bruņoto spēku virspavēlnieks Eiropā amerikāņu ģenerālis Kērtiss Skaparoti.

Vecā dziesma skan no jauna

Uzstājoties ceremonijā pirms iecelšanas amatā NATO galvenajā mītnē Briselē, ģenerālis uzsvēra, ka alianse pašlaik saskaras ar "atjaunoto Krieviju, kas cenšas parādīt sevi kā pasaules lielvalsts."

Ģenerālis Kērtiss Skaparoti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Filips Brīdlovs nodevis virspavēlnieka pilnvaras Kērtisam Skaparoti

Runājot par Ziemeļatlantijas bloka apdraudējumu, viņš minēja arī terorismu un bēgļu krīzi, ko veicina nestabilitāte Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos.

"Lai atbildētu uz šiem izaicinājumiem, mums ir pastāvīgi jāuztur un jāpaaugstina mūsu gatavība un mobilitāte tā, lai mēs būtu spējīgi uzsākt cīņu šodien, ja apturēšana būs neveiksmīga," — teica Skaparoti.

Pēdējos gados militāri politiskā apturēšana ir viens no būtiskiem ASV stratēģiskajiem principiem attiecībās ar Krieviju.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piezīmēja, ka aliansē sākusies "jauna nenoteiktības ēra" ar smagām un ilgstošām problēmām, taču NATO "ir gatava un atbilst šim izaicinājumam".

"Pat beidzoties aukstā kara laikmetam, Ziemeļatlantijas alianse un tās galvenie kolektīvie spēki saglabā būtisku nozīmi, saskaroties ar jauniem dzīves pārbaudījumiem," — piebilda ģenerālsekretārs.

Goda sardzes maiņa

Skaparoti nomainīja amatā NATO bruņoto spēku virspavēlnieku amerikāņu ģenerāli Filipu Brīdlovu, kurš vairākkārt ir nācis klajā ar visai skarbiem izteikumiem par Krieviju. Vakar Brīdlovs paziņoja, ka Krievijas armijā kopš 2008. gada notikušas ievērojamas izmaiņas, ko pierādījuši notikumi Krimā 2014. gadā.

Brīdlovs piebilda, ka "krievi neatzīst jaunos (pēc aukstā kara) noteikumus" un vēlas, lai ar viņiem "sarunātos kā ar līdztiesīgiem partneriem."

Pirms mēneša Brīdlovs jau pavēstīja, ka Krievijas prezidents ir izveidojis spēcīgu armiju un parādījis tās potenciālu.

"Pēdējo piecu gadu laikā viņš (Putins) ir ieguldījis savā armijā plašus līdzekļus. Viņš ir izveidojis labus sauszemes spēkus. Jūs redzējāt viņa gaisa spēkus Sīrijā, kur viņš tos izmēģināja. Viņš ir panācis spēcīgu tālā darbības rādiusa raķešu potenciālu. Tās tika palaistas gan no kuģiem, gan no zemūdenēm. Viņš radīja iespēju nodemonstrēt spēkus un spēja to parādīt Krimā un Donbasā," — teica Brīdlovs.

Iepriekš NATO Eiropas spēku virspavēlnieks paziņoja, ka ASV nepietiekami izmanto tehniskos līdzekļus, kas vērsti uz Krievijas draudu novēršanu. Viņaprāt, Vašingtonai vajadzētu pievērst uzmanību "Maskavas augošajam militārajam spēkam."

Ziņu lente
0