Moldovas prezidents iebilst pret ASV militārās tehnikas izstādi Kišiņevā

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasProtesta akcija Moldāvijā. Foto no arhīva
Protesta akcija Moldāvijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldovas prezidents Nikolajs Timofti uzskata, ka militārās tehnikas izstādi nevajadzētu rīkot valsts galvaspilsētas centrālajā laukumā.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Moldovas valsts galva iesaka izraudzīties piemērotāku vietu 9. maijā ieplānotajai ASV militārās tehnikas izstādei. Tajā būs redzamas tehnikas vienības, kas tiek izmantotas manevros Dragon Pioneer-2016, ziņu aģentūrai RIA Novosti pavēstīja prezidenta administrācijas ģenerālsekretārs Jons Peduraru.

Protesta akcija Kišiņevā - Sputnik Latvija
Plašs mītiņš Moldovas galvaspilsētas centrā

Manevri Dragon Pioneer-2016 Moldovā notiek no 3. līdz 20. maijam. Tajos piedalās 165 Moldovas Nacionālās armijas karavīri un 198 ASV 2. Kavalērijas pulka kareivji. Mācībās tiek izmantotas 58 militārās tehnikas vienības no ASV un 40 Moldovas armijai piederošās sapieru un apgādes mašīnas. Šos transporta līdzekļus paredzēts izvietot Kišiņevas centrālajā laukumā 9. maijā. Republikas aizsardzības ministrs Anatolijs Šalaru paskaidrojis, ka tā esot "draudzīga demonstrācija", nevis militāra parāde.

Trešdien vairāki vietējie plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka Moldovas prezidents iebilst pret tamlīdzīgas izstādes organizēšanu Kišiņevas galvenajā laukumā, tomēr Jons Peduraru šo informāciju noliedza.

"Prezidenta aparāts uzskata, ka Kišiņeva vēl nav visa Moldova un būtu ieteicams šo akciju organizēt citviet. Taču to nekādā gadījumā nevajadzētu uzskatīt par aizliegumu organizēt militārās tehnikas izstādi Moldovas galvaspilsētas centrālajā laukumā," – viņš informēja.

Prezidenta aparāta pārstāvis paskaidroja, ka viņa rīcībā nav informācijas par to, vai izstāde Kišiņevas centrā tiks organizēta.

"Ja šī iniciatīva tiks saskaņota, izstāde, protams, notiks. Prezidents neiebilst. Tas ir atkarīgs no aizsardzības ministra un darbību saskaņošanas ar valsts galvu. Šajā jautājumā lēmumus pieņem arī pilsētas mērija," — norādīja Peduraru.

Opozīcijā esošie kreisie spēki Moldovā kategoriski iebilst pret ASV militārās tehnikas izstādi Kišiņevā un kritizē Moldovas un ASV kopīgās militārās mācības.

Vakar desmitiem Moldāvijas iedzīvotāju, protestējot pret NATO, centās Kišiņevas apkaimē bloķēt ASV militārās tehnikas kolonnu. Protesta akcijā tika izkliegti saukļi "Nost ar NATO" un "Mums NATO nevajag".

Ziņu lente
0