Politika

Londonas mēra posteni varētu ieņemt musulmanis

CC BY 2.0 / Brian Smithson / Sights of LondonLondona. Lielbritānija. Foto no arhīva
Londona. Lielbritānija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešajās Londonas mēra vēlēšanās piedalīsies konservators un leiborists, miljardiera dēls un autobusa šofera dēls, žurnālists un bijušais ministrs, Florences baņķieru pēctecis un Pakistānas izcelsmes musulmanis.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Londonā, pilsētā, kurā katrs astotais iedzīvotājs ir islāmticīgais, par mēru varētu kļūt musulmanis, vēstīja New York Times.

Англия. Вестминстерский дворец - Sputnik Latvija
Londonas mērs: ES - franču birokrātu radīts anahronisms

Londonas mēru pirmās vēlēšanas notika tikai 2000. gadā. Pirmais mērs Kens Livingstons (Ken Livingstone), ieviesa abonementa biļetes Londonas metro un panāca 2012. gada Vasaras olimpisko spēļu norisi Londonā. Viņa pēctecis Boriss Džonsons aizliedza lietot alkoholu sabiedriskajā transportā un ieviesa velosipēdu īri pilsētā. Tagad par trešā Londonas mēra posteni sacenšas divi pilnīgi atšķirīgi cilvēki.

Sadiks Hans ir autobusa šofera dēls. Viņš dzīvoja sociālajā dzīvoklī kopā ar septiņiem brāļiem un māsām un mācījās valsts skolās. Tomēr viņam izdevās iegūt juridisko izglītību – Sadiks Hans kļuva par cilvēktiesību aizstāvi, parlamenta locekli, vēlāk – par satiksmes ministru. Leiboristu partija izvēlējās viņu par Londonas mēra amata kandidātu, un, ja paveiksies, viņš būs pirmais musulmanis šajā postenī.

Viņa konkurents no Konservatoru partijas Zaks Goldsmits ir pilnīgs Hana pretstats. Goldsmits ir miljardiera dēls no Florences baņķieru dzimtas, studējis Ītonā un Oksfordā. Pēc studijām viņš sāka darbu žurnālā, kas pieder viņa tēvocim.

Priekšvēlēšanu kampaņā jau atskanējuši mājieni par Hana nacionalitāti vai reliģiju. Goldsmits atgādināja, ka Hans, būdams jurists, tika apsūdzēts par teroristu atbalstu. Taču, kad Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons atkārtoja šīs apsūdzības parlamentā, viņu izsvilpa un nosauca par rasistu. Savukārt Hans izvairās no mājieniem par Goldsmita piederību britu sabiedrības augstākajām aprindām. Viņš norāda, ka Goldsmitam trūkst pieredzes pilsētas pārvaldē.

Lai nu kā, cilvēkam, kurš šo ceturtdien tiks ievēlēts par Londonas mēru, nāksies sākt darbu problēmām pārpildītā pilsētā ar ļoti augstu īres maksu un pārpildītu pilsētas transportu. Taču neviens negrasās atteikties no cīņas.

Ziņu lente
0