Remonta laikā Bigbens klusēs

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Pāriet pie mediju bankasЧасовая башня "Биг Бен" Вестминстерского дворца в Лондоне.
Часовая башня Биг Бен Вестминстерского дворца в Лондоне. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slavenākais pulkstenis pasaulē tiks remontēts trīs gadus, taču klusēs tas tikai četrus mēnešus.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Lielbritānijas slavenais Bigbens nav renovēts jau ilgu laiku. Tā remonts izmaksās 29 miljonus mārciņu un ilgs trīs gadus, raksta RIA Novosti.

Pulkstenis tika uzstādīts Vestminsteras pils tornī 1859. gadā. Tolaik to dēvēja vienkārši par "Pulksteņtorni", un tikai 2012. gadā, par godu karalienes Elizabetes valdīšanas 60.  gadadienai to nosauca par "Elizabetes Torni". Cits pils tornis savu nosaukumu ieguva 1897. gadā, kad to iedēvēja par "Viktorijas Torni" – par godu karalienei Viktorijai, kura tolaik arī valdīja Lielbritānijā jau 60 gadus.

Королева Великобритании Елизавета II с принцем Филиппом в апреле 2015 - Sputnik Latvija
Foto
Elizabete – pirmā 90 gadus vecā karaliene Lielbritānijā

Slaveno pulksteni pēdējo reizi remontēja pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū. Tagad Lielbritānijas parlaments nolēma, ka jāatjauno ne tikai pulkstenis, bet arī tā vienaudzis — tornis. Pulkstenim tiks saremontēts svārsts un radītāju gultņi, bet tornī aizmūrēs plaisas.

Remonts ilgs trīs gadus un izmaksās valsts kasei 29 miljonus sterliņu mārciņu. Taču, lai gan tornis nākamos trīs gadus pavadīs sastatnēs, viena no ciparnīcām vienmēr būs atklāta, lai tūristi varētu apskatīt vienu no galvenajām Londonas ievērojamajām vietām.

Veselus četrus mēnešus tūristi nevarēs paklausīties pulksteņa sitienus. Tik ilgu laiku pulkstenis nav klusējis kopš uzstādīšanas brīža. Tiesa, šo četru mēnešu laikā tas laiku pa laikam ieskanēsies, lai Anglijas galvaspilsēta nepaliktu bez sava simbola.

Ziņu lente
0