Britānija skeptiski uztver Obamas padomus

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva
ASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents ieradās vizītē Londonā, lai pierunātu britus noraidīt izstāšanos no Eiropas Savienības. Brexit piekritēji asi kritizē amerikāņu līdera argumentus.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Lūgums neiejaukties, šķiet, bija viena no vispieklājīgākajām  atbildēm uz Baraka Obamas vārdiem par nepieciešamību palikt Eiropas Savienībā, vēstīja RIA Novosti.

ASV prezidents savā rakstā Daily Telegraph, kas iznāca vienlaikus ar viņa vizīti Londonā, atzīmēja, kādas priekšrocības Lielbritānija saņemtu, paliekot Eiropas Savienībā. Obamas komentārus augstu novērtēja valsts premjerministrs Deivids Kamerons.

ASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Obama vēlas pārliecināt Lielbritāniju palikt Eiropas Savienībā

Izstāšanās piekritēji asi kritizēja Baraka Obamas izteikumus. Piemēram, partija UKIP līderis Naidžels Faradžs pavēstīja aģentūrai Reuter, ka Barakam Obamam "nevajadzētu bāzt degunu svešās darīšanās." "Tā ir neiedomājama iejaukšanās. Labāk viņš būtu palicis Vašingtonā," – politiķis pavēstīja telekanālu FoxNews.

Londonas mērs Boriss Džonsons intervijā avīzei The Sun pat paskaidroja, ka Vašingtona ir "liekulīga". Viņš uzsvēra, ka ASV aicina Lielbritāniju "atdot daļu demokrātijas svešās rokās" un rīkojas saskaņā ar principu "dari tā, kā teicu, nevis tā, kā daru es."

Viņš pat pieņēma, ka ASV prezidentam, kura senči cēlušies Kenijā, asinīs ir naids pret Britu impēriju. Pēc šie vārdiem Londonas mērs tika kritizēts par rasismu.

Jāpiebilst, ka intervijā Evening Standard Džonsons pieķēra amerikāņu delegāciju par nenomaksātām nodevām par iebraukšanu Londonas centrā. Viņš aplēsa, ka pilsēta nav saņēmusi deviņus miljonus mārciņu. "Un kas viņi tādi ir? Kādas viņiem tiesības piespiest mūs ik nedēļu sūtīt 350 miljonus mārciņu uz Briseli?" – pauda savu neizpratni mērs.

Televīzijas kanāls CNN atzīmēja, ka Obamu kritizējuši arī sociālo tīklu lietotāji – viņi ASV prezidentu nosaukuši par "nelūgtu padomdevēju". Daži ieteica atkal iekļaut ASV Britu impērijas sastāvā. Pat telekanāla aptaujātie Brexit pretinieki atzina, ka Obamas aizbildnieciskais tonis viņiem nav gājis pie sirds.

Mediji atzīmēja, ka jau martā vairāk nekā simt britu politiķi, kuri iebilda pret valsts izstāšanos no Eiropas Savienības lūdza Obamu neiejaukties debatēs šajā jautājumā. Viņi uzsvēra, ka sāda veida iejaukšanās būs "ļoti pretrunīga un potenciāli kaitīga."

Referendums par turpmāko Lielbritānijas palikšanu ES sastāvā notiks 23. jūnijā.

Ziņu lente
0